Mbo-studenten willen eigen titel na afstuderen

Mbo-studenten willen graag een eigen titel wanneer ze hun diploma hebben behaald. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1200 mbo'ers. Tweederde van de deelnemers (63 procent) vindt dat afgestudeerde mbo'ers een titel moeten krijgen als blijk van erkenning van hun vaardigheden. Ze geven de voorkeur aan de titel ‘skilled.'

De ondervraagde studenten vinden het belangrijk dat er meer waardering komt voor hun studie. Ze denken nu nog vaak dat het mbo een negatief imago heeft (46 procent). Ze hebben het gevoel dat er op hen neer gekeken wordt omdat ze minder kunnen of ‘laag opgeleid’ zijn. Zelf vinden ze dat ze er net zo hard voor werken als hbo’ers en universitaire studenten die wel een titel krijgen. Bovendien zijn beroepen als metselaars, verpleegkundigen en kappers hard nodig in de maatschappij.

Politiek verdeeld
GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil lanceerde eind 2018 een plan om de mbo’ers een eigen titel te geven. Minister Van Engelshoven van Onderwijs signaleerde die behoefte niet bij de studenten. Ze zei destijds nog weleens te willen nadenken als het tegendeel zou blijken.

Gijs Rademaker presenteert vandaag in EenVandaag de resultaten van het onderzoek op radio en tv. De uitslag is te vinden op opiniepanel.eenvandaag.nl

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 1170 mbo-studenten mee. Dit zijn deels deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel die op het mbo zitten en deels zijn ze geworven via mbo-scholen, een Facebook- en Instagramcampagne, Stichting Nederlands Debat Instituut, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en andere organisaties.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel.
Het onderzoek is opgezet in samenwerking met Stichting Nederlands Debat Instituut in aanloop naar het landelijke MBO Debattoernooi op vrijdag 15 februari 2019 en met Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). De resultaten worden op 14 februari 2019 gepubliceerd op de radio- tv- en online kanalen van EenVandaag.
Het onderzoek vond plaats van 3 januari tot 8 februari 2019.
De resultaten zijn gewogen voor geslacht, leerweg en niveau met cijfers van het aantal mbo-studenten van DUO, peildatum 1-10-2018.

VorigeSchooladvies uitstellen tot na cito-toets
VolgendeCodestarter presenteert aanbevelingen aan beleidsmakers en Tweede Kamerleden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter