Feestje? Houdt rekening met het gehoor van leerlingen

Het aantal kinderen met serieuze gehoorproblemen en tinnitus neemt al jaren toe. Dat komt vooral door de koptelefoons en oordopjes die zij vaak gebruiken en waarop de muziek al snel veel te hard wordt gezet. Maar ook op school staat het geluid geregeld te hard bij bijvoorbeeld voorstellingen. Dat gebeurt dan vaak onbewust omdat ook de mensen achterin de zaal nog iets moeten horen, maar dat kan erg schadelijk zijn voor de kinderen die dicht bij de geluidsbron staan. Oplossingen hiervoor zijn er in verschillende vormen. Enkele oplossingen zullen wij in dit artikel bespreken.

Meerdere speakers plaatsen
Een gemakkelijke oplossing om ervoor te zorgen dat iedereen de voorstelling kan horen, is door gebruik te maken van meerdere speakers. Wanneer het geluid uit een enkele bron komt, zal het geluid harder gezet moeten worden. Wanneer u ervoor kiest ook achterin de zaal speakers te plaatsen bent u ook voor bezoekers daar verstaanbaar. Het geluid kan dan iets zachter omdat niet een enkele speaker het werk hoeft te doen. En dat is een stuk beter voor de kinderen die dichtbij de speakers zitten.

Oordopjes gebruiken
Een erg gemakkelijke en ook goedkope oplossing voor hard geluid is het gebruik van otoplastieken of oordopjes. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld het gebruik van boormachines of voor mensen met een gevoelig gehoor. Omdat het gehoor van kinderen erg gevoelig is, kan het weinig kwaad hen te voorzien van oordopjes. Niet alle oordopjes blokkeren het geluid compleet, u kunt ook kiezen voor oordopjes of otoplastieken die het geluid gedeeltelijk doorlaten.

Het verschil tussen otoplastieken en oordopjes is dat de eerste op maat gemaakt zijn. Doordat elk oor verschillend is, werkt een otoplastiek een stuk beter dan een normaal oordopje. Oordopjes kunt u vrijwel overal kopen, in het geval van otoplastieken ligt dat wat genuanceerder. Hoewel deze ook op verschillende verkrijgbaar zijn, kunt u hiervoor niet zomaar overal terecht. Daarnaast zijn er verschillen tussen de otoplastieken die u kunt laten maken. Otoplastieken van Hearings worden niet alleen op maat gemaakt, maar zijn ook erg voordelig.

Het gehoor behandelen in de les
U kunt leerlingen ook preventief beschermen tegen gehoorschade door een les over het gehoor te organiseren. Wanneer leerlingen weten hoe hen oren werken en wat de risico's zijn van (extreem) lawaai, worden zij zich bewuster van hun eigen gedrag en het lawaai om hen heen. Om het gehoor te behandelen in de les kunt u verschillende gratis lesmaterialen vinden.

VorigeMeer aandacht voor erfgoed uit Tweede Wereldoorlog
VolgendeOnline marketing steeds belangrijker voor leerlingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter