Subsidie voor aanleg duurzaam schoolplein

Steeds meer scholen kiezen ervoor een groen schoolplein aan te leggen. Dat is niet alleen beter voor het milieu en de bodem, maar ook voor de ontwikkeling van leerlingen. Een normaal schoolplein is vergeleken met een duurzaam schoolplein erg saai en zeker niet inspirerend. Een groen schoolplein nodigt echter uit tot spelen en biedt inspiratie bij bijvoorbeeld een tekenles. Op landelijk niveau is er op het gebied van subsidiering voor duurzame schoolpleinen nog niets afgesproken. Dat is de reden waarom verschillende provincies zelf subsidie bieden voor het vergroenen van het schoolplein. Dit gebeurt in onder andere Noord-Brabant en Gelderland. Met deze subsidie wordt tot 75% van de kostprijs voor materialen en manuren betaald.

Het plan voor een groen schoolplein
Wanneer u van plan bent uw schoolplein te gaan verduurzamen, zal er allereerst een plan gemaakt moeten worden voor het schoolplein. Duidelijk moet zijn welke materialen er gebruikt gaan worden en welke speeltoestellen er geplaatst gaan worden. Indien u zelf niet erg goede bent in het bedenken hiervan, kunt u er altijd voor kiezen dit over te laten aan een professioneel ontwerper. Deze heeft een veel ruimer idee van de mogelijkheden en welke elementen goed samengaan. U kunt een ontwerper ook de opdracht geven iets te ontwerpen waarbij bepaalde materialen (her)gebruikt worden. Heeft u bijvoorbeeld een mooi tuinhuis staan waarvan de conciërge nog gebruik maakt? Dan kan deze ook op het nieuwe schoolplein gewoon terugkomen.

Ook wanneer u op zoek bent naar andere materialen kunt u de ontwerper de opdracht geven deze mee te nemen in het nieuwe ontwerp. Mooie materialen voor een duurzaam schoolplein kunt u op verschillende plekken kopen. Daarvoor kunt u eventueel terecht bij Lugarde. Let er wel op dat u met de verplichting iets te verwerken in het ontwerp, de vrijheid van de ontwerper enigszins beperkt.

Een prachtige natuurervaring
Een duurzaam schoolplein staat garant voor een mooie natuurervaring. En dat heeft een boel voordelen. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat kinderen zich beter kunnen concentreren nadat zij hebben gespeeld in een omgeving met veel groen. Daarnaast is ook bekend gemaakt dat er op een groen schoolplein minder ruzie gemaakt wordt en het kinderen inspireert om nieuwe manieren te vinden om te spelen.

Helaas doen nog lang niet alle provincies mee aan het initiatief van een groen schoolplein. En aangezien de politiek de leraren al in de kou laat staan, zal landelijk beleid betreffende het verduurzamen van schoolpleinen nog wel een tijd op zich laten wachten.

Vorige200 bibliotheken doen mee aan Joris’ Kerstboom
VolgendeEen evenement organiseren op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter