Scholieren adviseren minister van Financiën over duurzaamheid

Symposium voor en door scholieren

‘Wie is de beste innovator op het gebied van duurzaamheid?’ Dat is de opdracht die scholieren van negen havo-vwo scholen uit de omgeving Breda gaan beantwoorden op 19 november tijdens een symposium over de miljoenennota in de Grote Kerk in Breda. De avond wordt ingeleid door een videoboodschap van minister Wobke Hoekstra. De minister spreekt de hoop uit dat de ideeën die scholieren over duurzaamheid bedenken, in de toekomst terecht komen in de miljoenennota.

Na een succesvolle eerste editie in 2018, kruipen ook in 2019 leerlingen van middelbare scholen uit omgeving Breda in de huid van de Minister van Financiën. Dit jaar is het thema ‘duurzaamheid’. Scholieren promoten een zelf gekozen innovator (persoon, bedrijf of organisatie) die volgens hen het meest succesvol is op het gebied van duurzaamheid. Ze gaan in discussie met elkaar, met Bredase ondernemers, bestuurders en met de Tilburgse hoogleraren Henriëtte Prast en Lans Bovenberg, onder leiding van de Bredase ondernemer Arie Roobol.

Henriëtte Prast bespreekt incongruenties binnen de miljoenennota en de verschillen tussen persoonlijk voorkeursgedrag en sociaal wenselijk maatschappelijk gedrag in relatie tot duurzaamheid.

Patrick Lohle inspireert de leerlingen en jonge innovators door te laten zien hoe een gevestigd bedrijf succesvol is in het creëren van nieuwe duurzame initiatieven.

Henriëtte Prast is hoogleraar persoonlijke financiële planning aan Tilburg University. Zij was eerder onderzoeker bij De Nederlandsche Bank, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en lid van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Mevrouw Prast publiceert regelmatig over financiële onderwerpen. Als Eerste Kamerlid hield zij zich van 2015-2019 onder meer bezig met financieel-economische- en sociale zaken en volksgezondheid. Verder is mevrouw Prast vanaf juli 2017 bestuurslid van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Patrick Lohle is managing partner van Jolo Fashion Group, een textielindustrie bedrijf dat kinderkleding ontwerpt en produceert voor winkels en webshops. Lohde is mede-oprichter van Cleandye, een onderneming die dankzij een nieuwe technologie het wereldwijde probleem oplost van de vervuilende textielindustrie voor het oppervlaktewater, door textiel te verven zonder gebruik te maken van water en chemicaliën. Lohle studeerde scheikunde aan de Universiteit van Utrecht.

De initiatiefnemers van het symposium zijn: Lans Bovenberg, Arie Roobol, Jan van der Spek en Leo Stevens

VorigeNog steeds veel animo voor flexibele schooltijden
VolgendeMeer samenwerking nodig tussen scholen en dienstverleners
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter