Wie is verantwoordelijk voor letselschade op school?

Wie er verantwoordelijk is voor letselschade zal per situatie beoordeeld moeten worden. Toch kan het al vrij snel duidelijk zijn wie er wettelijk aanspreekbaar is voor het veroorzaken van letselschade. In dit artikel bespreken we enkele veel voorkomende gebeurtenissen op school die vaak letsel tot gevolg hebben. Per situatie gaan we kijken wie er nou aansprakelijk gesteld kan worden voor het veroorzaakte letsel.

Letselschade ten gevolge van de handeling van een leerling
Een wilde stoeipartij, ongecontroleerde spelletjes of een ongelukje. Het komt helaas vaker voor dan gewenst. Zeker onder de kleuters en onderbouwers gaat er nogal eens wat mis. En vaak heeft dat dan ook letselschade tot gevolg. Maar wie is daar nou aansprakelijk voor? Voor kinderen jonger dan 14 jaar geldt dat de daad hen niet kan worden toegerekend en zij dus ook niet aansprakelijk kunnen zijn voor hun daden. In dit geval geldt dat de ouders van het kind verantwoordelijk zijn voor zijn of haar handelen. Eventuele letselschade zal dan dus verhaald moeten worden op de ouders van het kind dat de schade veroorzaakt heeft. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er geclaimd kan gaan worden. Dat kan berekend worden op bijvoorbeeld Letselschade-Berekenen.nl.

Letselschade ten gevolge van de handeling van een docent
Wanneer letselschade ontstaat na een onrechtmatige handeling van een docent is het een ander verhaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onbedoelde zet met whiplash tot gevolg. Omdat de docent werkzaam is voor de school, is de school als werkgever aansprakelijk voor de handelingen van de docent. In het geval een docent letselschade veroorzaakt is de school hier dus aansprakelijk voor. De schade moet dan wel ontstaan zijn ten gevolge van een handeling die de docent verricht heeft onder werktijd.

Letselschade ten gevolge van een gebrekkig product
Wanneer letselschade op school het gevolg is van een gebrekkig product, is ook hiervoor de school aansprakelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gebrekkig touw in de gymles, maar ook aan een vallend bord of instortende kast. De school kan vervolgens wel in bepaalde gevallen de leverancier of verkoper aansprakelijk stellen voor de schade. Deze moet dan wel een ondeugdelijk product geleverd hebben.

Letselschade voorkomen
De beste manier om letselschade waarvoor de school aansprakelijk is te voorkomen, is om materialen en gevaarlijke punten regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen of aan te passen. Veruit de meeste schade wordt overigens veroorzaakt door leerlingen onderling, en ook daar kan wat aan gedaan worden.

VorigeNOS komt met podcast over economie
VolgendeHogeschool Saxion ontvangt €1 miljoen voor het MARS4Earth project
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter