8 leuke teambuildinguitjes voor docenten

Teambuilding? Waarom zou je eraan beginnen? Het klinkt in eerste instantie als een holle term, waarvan je achteraf niet kunt meten of het effect heeft gehad. Teambuilding kent echter een hoop voordelen, die na verloop van tijd wel degelijk zichtbaar zullen zijn. In dit artikel tips hoe je een geslaagd teamuitje voor de docenten maakt en 8 leuke teambuildinguitjes voor een leuke dag.

1.) Bowlen in Zwolle
Bowlen in Zwolle is een ultieme manier om te ontspannen. Speel bijvoorbeeld in groepjes tegen elkaar en tel de punten van elkaar op. In de buurt van Zwolle heb je een bowlingbaan met twee VIP-banen. Zo kunnen de ballen over een pianoprojectie gaan, waardoor je leuke klanken hoort! Combineer een uurtje bowlen bijvoorbeeld met een hapje eten en de leraren gaan zich lekker ontspannen.

2.) Bedrijfsuitje in Twente
Zero55 is één terrein voor bedrijfsuitjes in regio Twente waar je de keuze hebt uit karten, lasergamen, een escape room en VR racen. Een mooie vorm van teambuilding is bijvoorbeeld de escape room. Hierbij moet je wel onderling samenwerken om binnen de tijd te ontsnappen. Bij Zero55 heb je bijvoorbeeld Laboratory, waarbij je aan de hand van aanwijzingen een virus moet vernietigen. Je hebt hier slechts 15 minuten de tijd voor, dus je moet wel effectief communiceren en vertrouwen in elkaar hebben, waardoor de eenheid binnen het team groeit.

3.) Wie is de mol?
Je hebt het vast wel eens gehoord van het tv-programma ‘Wie is de Mol?’ Voor degene die het spel nog niet zo goed kent: In dit programma worden opdrachten uitgevoerd, waarmee je geld bij elkaar spaart voor de pot. Er is echter een spelbederver die er voor zorgt dat de hoeveelheid geld juist slinkt in plaats van stijgt. Op het einde worden alle deelnemers ondervraagd. Degene die het minste weet over de mol valt af. Zo heb je dus een afvalrace, waarbij uiteindelijk diegene die het meeste weet met de pot vandoor gaat.
Samen met je mededocenten ga je op pad om opdrachten uit te voeren en de mol te herkennen. Het spel wordt door heel Nederland gespeeld. Win zoveel mogelijk punten en ontmasker de mol!

4.) Ranking the company
Ken je het programma ‘Ranking the Stars’? In het programma, dat door Paul de Leeuw gepresenteerd wordt, krijgen bekende Nederlanders een stelling voorgelegd. Een grote groep Nederlanders heeft de BN’ers ook gerankt. De sterren moeten bedenken hoe die grote groep de BN’ers heeft gerankt aan de hand van de stellingen. Heb je een BN’er op de juiste positie in de lijst geraden, dan krijg je een punt. Degene die de meeste punten heeft verzameld wint.
Bepaal zelf welke vragen voor jouw bedrijf leuk zijn en speel deze vermakelijke quiz! Vooraf maak je een enquête, met daarbij je mening. De deelnemers krijgen van te voren al een ranking, waardoor degene die de enquête het beste heeft ingevuld de winnaar is!

5.) Expeditie Robinson
Expeditie Robinson is een leuk uitje voor in de zomer. Het spel, waarbij de deelnemers op zichzelf zijn aangewezen op een onbewoond eiland, wordt ook hier op het vast land nagebootst. Tijdens het spel word je, nadat je een eigen vlag hebt gemaakt, opgedeeld in teams. De teams krijgen verschillende opdrachten voorgeschoteld om te overleven in de wildernis. Tijdens deze activiteit volgen er ook stemrondes, waarbij je anoniem je stem uitbrengt wie erin moet blijven. Een unieke ervaring, waar je als docent leert om met zo min mogelijk middelen het beste uit een dag te krijgen.

6.) Zeskamp
Hou je van variatie? Met zeskamp moet je als team op zes verschillende onderdelen scherp zijn. Tijdens deze zeskamp voer je als team zes verschillende spelletjes uit. Denk bijvoorbeeld aan eieren overgooien, een hindernisbaan afgaan en beachvolleybal spelen. Verzamel de meeste punten elkaar, door bijvoorbeeld als snelste binnen te komen. Sluit de dag af met een barbecue en de docenten hebben een leuke herinnering!

7.) Een walking dinner
Een simpele manier om je collega’s beter te leren kennen is om met ze uit eten te gaan. Heb je wel eens van een walking dinner gehoord? Hierbij loop je door de stad en ga je een aantal restaurantjes af. Bij een walking dinner begeleidt een gids je naar het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Het voordeel is dat je het eten lekker kan laten zakken en de omgeving beter leert kennen.

8.) Office games
Heb je altijd al wel eens het klaslokaal willen verbouwen? Hierbij speel je kleine spelletjes op je eigen school! Zo moet je zo veel mogelijk papieren vliegtuigjes in de prullenbak weten te krijgen. Voor één dag is het leuk om de school op zijn kop te zetten en deze minigames uit te voeren. Ongetwijfeld zal dit zorgen voor leuke herinneringen en de werkplezier verhogen!

Tips voor een geslaagde teambuilding
Ga er niet vanuit dat ieder uitje die je organiseert positief door het personeel wordt ervaren! Juist als een teambuilding activiteit sporadisch gebeurt zullen de docenten die ene dag herinneren. Dit bepaalt mede het beeld van jou als werkgever, met de gevolgen van dien. Hieronder lees je daarom 3 tips voor een geslaagde teambuilding:

Successen moet je vieren
Een mooie reden om aan teambuilding te doen is als er successen zijn geboekt. Kies voor een goede reden om aan teambuilding en geef je collega’s echt een reden om de successen te vieren. Zodra de successen zijn behaald is een borrel eigenlijk wel een must. Dit hoef je niet te houden in een luxe congrescentrum, maar het is wel fijn als het op een andere locatie wordt gehouden. Dan zijn ze heel even uit de waan van de dag!

Kies voor een gezamenlijke activiteit
Misschien een dooddoener, maar veel managers vergeten de essentie van teambuilding: betere prestaties behalen door samen te werken. Dat creëer je alleen door ze met elkaar te laten samenwerken, waardoor ze effectief met elkaar te moeten communiceren en elkaar moeten vertrouwen. Kies daarom voor activiteiten waar je óf in groepjes wordt ingedeeld óf als waar ze in een geheel moeten optreden. Zo krijgen de docenten meer voor elkaar over!

Laat je collega’s meebeslissen welke activiteit gehouden wordt
De laatste tip: laat je collega’s samen met jou beslissen welke activiteit leuk is. Zo word je ook als manager geliefd! Een logisch gevolg is dat de collega’s meer plezier ervaren, waardoor de kans op leuke dag heel groot is.

Kortom, een ideale teambuildingactiviteit creëer je door echt iets samen te doen. Dat is niet alleen tijdens de activiteit zelf. Ook de beslissing welke activiteit gekozen wordt moet als team gebeuren!

VorigeMeer seksuele vorming nodig op middelbare scholen
VolgendeNationale AI-Cursus VO
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter