4 presentatietips

Dat je als docent zelfverzekerd voor de klas staat, hoeft nog niet te betekenen dat je je ook tijdens andere spreekmomenten zeker voelt. Het kan alsnog erg spannend zijn om bijvoorbeeld te moeten presenteren tijdens een informatieavond voor ouders of je zegje te doen tijdens een vergadering. In alle gevallen is het belangrijk om je luisteraar mee te nemen in jouw verhaal. Hieronder vind je dan ook 4 tips om je publiek geboeid te houden tijdens een presentatie:

1. What’s in it for me?
Als luisteraar wil je in eerste instantie maar één ding weten: wat heb ik aan dit verhaal? Bedenk van tevoren goed waarom jouw publiek naar je moet luisteren. Wat heb jij het publiek te vertellen? Welk deel van jouw verhaal is relevant voor de aanwezigen? Maak dit tijdens je praatje snel duidelijk en je zult merken dat het publiek graag naar je luistert.

2. Structuur
Niets is zo vervelend als een onsamenhangende presentatie. Het publiek wilt weten waar het aan toe is. Neem je luisteraars als het ware bij de hand en ‘loop’ samen met ze door je verhaal of presentatie heen. Doe dit aan de hand van de kop-romp-staart structuur, oftewel: : (1) Vertel wat je gaat vertellen, (2) Vertel het, (3) Vertel wat je hebt verteld.

3. Mooimakers
Je kunt nog zo’n interessant verhaal hebben, maar als je het niet levendig brengt haakt de helft van je publiek vaak af. Denk van tevoren na over hoe jij je verhaal wilt aankleden. Gebruik je aansprekende anekdotes, een persoonlijk verhaal of laat je misschien wel een video of powerpoint zien? Let ook op je woordkeuze, het aankijken van het publiek en het laten vallen van voldoende pauzes in je verhaal. Welke mooimakers je ook kiest, zorg ervoor dat deze wel bij jou passen. Blijf authentiek.

4. Relax
Je bent echt niet de enige die spreken in het openbaar spannend vindt. Probeer je zenuwen te verminderen door ‘diep’ adem te halen. Als je je ademhaling in je buik voelt in plaats van op je borst, zullen je zenuwen verminderen en zul je zelfverzekerder spreken. Een laatste tip: wees niet te streng voor jezelf, het komt wel goed!

Vorige206 basisscholen verdienen Wecycle-certificaat
VolgendeKoningin Máxima bij ondertekening convenant muziekonderwijs in Zeeland
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter