Het op voorhand becijferen van de kosten van een studie is vrijwel onmogelijk. Dit hangt van veel verschillende factoren af zoals de studielocatie, het niveau en de studierichting. Wordt er in het buitenland gestudeerd of volgt de leerling een internationale studie dan zijn de kosten heel anders opgebouwd dan bijvoorbeeld bij een rechtenstudie in Nederland. De kosten schelen ook aanzienlijk als de student op kamers gaat wonen en meer zelfvoorzienend is dan dat er vanuit het ouderlijk huis wordt gestudeerd.

Nibud
Het Nibud heeft op haar site informatie gepubliceerd over de kosten die op verschillende studieniveaus gemaakt worden. Hieronder vindt u een opsomming van deze kosten, voor meer informatie kunt u natuurlijk ook zelf even kijken op de site van het nibud.

Met welke kosten moet u als student rekening houden?
Sowieso moet u rekening houden met collegegeld. Het collegegeld voor hoger onderwijs voor 2018/2019 bedraagt 2.060 euro. Dit komt neer op een bedrag van 172 euro per maand.

Behalve collegegeld moet u rekening houden met de kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Gaat u op kamers dan is huur een mega kostenpost. Als u op uzelf woont, kunt u ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (Nibud Studentenonderzoek 2017):

Huur: 417 euro
Boodschappen: 181 euro
Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
Kleding en schoenen: 47 euro
Zorgverzekering: 106 euro
Telefoon: 26 euro
Deze bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven.

Kostbare aangelegenheid
Zoals u ziet is studeren niet goedkoop maar een kostbare aangelegenheid. Het is een investering in uw toekomst. Mocht u zelf niet over voldoende financiële middelen beschikken dan is er naast het bedrag aan studiefinanciering waar u recht op hebt de mogelijkheid om extra studielening aan te vragen. De condities en voorwaarden waartegen dit kan vind u terug op de site van DUO.

Persoonlijke lening als ouders of geld lenen als student?
De mogelijkheden die er in Nederland zijn om naast studiefinanciering en een aanvullende beurs nog een extra studielening aan te vragen zijn volop aanwezig. Vanuit de overheid wordt studeren gestimuleerd via allerlei regelingen. Laten we voorop stellen dat we het opbouwen van een zogenaamde studieschuld niet promoten, immers geleend geld moet worden terugbetaald. Aan de andere kant is het opbouwen van een studieschuld velen malen goedkoper dan een lening aanvragen bij een bank.

VorigeVereenvoudiging doorstroom van vmbo naar havo
VolgendeCollectieve zorgverzekeringen voor docenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter