Als docent is het leven soms heel zwaar. Heel hard werken en na je werk ben je ook nog steeds bezig met het werk. Alle toetsen nakijken, de volgende dag alweer voorbereiden noem maar op. Soms zou je gewoon willen dat er meer docenten waren die je konden helpen en ondersteunen. Als er meer docenten zijn dan zou het makkelijker zijn. Als er iemand een keertje ziek is, kan dat een stuk makkelijker opgevangen worden dan als er al weinig personeel is. Hier een aantal ideeën om te zorgen dat er meer docenten komen en aan het werk blijven, en dat de druk op de docenten meer afneemt.

Het salaris omhoog
Allereerst kan het een positief effect hebben dat de salarissen van de docenten flink omhooggaan. Daarnaast is er ook nog eens overeengekomen dat de leraren een uitkering krijgen van 1% van hun loon. Dit geld enkel voor docenten in het middelbare beroepsonderwijs. Docenten uit het basisonderwijs krijgen er zelfs 8,5% bij. Zo is te lezen in een artikel op nos.nl. Door een hoger salaris wordt het sneller aantrekkelijk om in het onderwijs te gaan werken omdat het goed verdiend. Ondanks dat het door de weeks veel tijd kost hebben leraren over het algemeen wel meer dagen vrij dan andere werkenden.

Betere arbeidsvoorwaarden
Toch is niet alleen loon een doorslaggevende factor voor of je ergens gaat werken. Ook dingen als een auto van de zaak, reiskostenvergoeding en het betalen van een eventuele nieuwe opleiding tellen mee. Door de arbeidsvoorwaarden te verbeteren zorg je ervoor dat mensen de mogelijkheid krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen, wat over het algemeen wel iets is waar mensen naar op zoek zijn. Je wil niet de rest van je leven op dezelfde trede van de trap blijven staan maar je wilt stapje voor stapje richting de bovenkant van de ladder. Zo blijf je gemotiveerd en zorg je ervoor dat je niets anders levert dan kwaliteit.

Sociaal ondernemen
Voor mensen met die op dit moment een uitkering hebben kan het soms een mooie manier zijn om weer langzaam maar zeker aan het werk te gaan. Doormiddel van het sociaal ondernemen zorg je ervoor dat de werklozen of mensen met een handicap niet in een sociaal isolement terecht komen, maar juist opbloeien in de samenleving en zich van waarde weten geschat. Deze mensen hoeven niet direct voor de klas te staan, maar kunnen je helpen bij het opruimen en schoonhouden van het klaslokaal, letten op kinderen die buiten aan het spelen zijn, en oplossingen bieden voor problemen die aandienen.

Doormiddel van social return zorg je ervoor dat werklozen en werkzoekende mensen de hoop op een leuke baan met leuke collega’s niet opgeven. Dit is van belang omdat je vaak ziet dat mensen die lang werkloos zijn de moed laten zakken en niet elke kans die er is grijpen om weer terug de maatschappelijke ladder op te klimmen. Zo kun je twee vliegen in een klap vangen. Allereerst zorg je ervoor dat de problemen die een leraar heeft op een school verminderd kunnen worden door werk van leraren uit handen te nemen. Daarnaast zorg je ervoor dat mensen die werkloos zijn of door een andere reden niet kunnen werken niet depressief worden maar juist optimistisch blijven over de kansen die er zijn in het leven. Lees hier meer over het toepassen van social return via Pso-nederland.

VorigeLeerling VMBO Maastricht krijgt tijd om schoolexamen te repareren
VolgendeVerbeter het financieringssysteem voor het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter