In een klaslokaal wordt veel energie gebruikt. De lampen branden vrijwel de hele dag, in de winter staat de verwarming continu aan en er worden veel elektronische apparaten gebruikt om de lessen te ondersteunen. Wilt u uw ecologische voetafdruk beperken door energie te besparen in de klas? Dan geven wij u graag drie tips.

Doe de lampen alleen aan als dit nodig is
Het is gemakkelijk om de lampen in uw klaslokaal de hele dag aan te laten staan, maar eigenlijk is het vaak helemaal niet nodig om de lampen te laten branden. Als het niet nodig is de lampen aan te zetten, zet u deze gewoon uit. Zo bespaart u veel energie. Als u het klaslokaal verlaat, bijvoorbeeld om met de klas buiten te spelen of een boterham te eten, doet u de lampen altijd uit.

Schakel apparaten uit
Veel docenten laten de apparaten die ze niet gebruiken langere tijd op stand-by staan. Apparaten die op stand-by staan, starten namelijk sneller op en dit is wel zo gemakkelijk als u de apparaten snel nodig heeft. Toch kunt u uw apparaten beter helemaal uitschakelen, als u deze niet gebruikt. Apparaten die op stand-by staan, gebruiken namelijk ook energie.

Stook niet onnodig veel
Als het buiten 20 graden is, is het helemaal niet nodig om de verwarming aan te zetten. Ook als u langere tijd niet in het klaslokaal bent, bijvoorbeeld omdat u met de klas een dagje weg gaat, kunt u de verwarming gewoon uit zetten. Het is zonde om de verwarming onnodig te laten loeien, want dit kost ontzettend veel energie. Ook verstandig: doe de ramen dicht als u de verwarming gebruikt, want anders kunt u blijven stoken.

Tip: bespaar geld door energie te vergelijken
Blijft de energierekening van uw school hartstikke hoog, ondanks het raadplegen van bovenstaande energiebesparingstips? Stap dan over op een goedkoper energiecontract. U vindt dit contract door energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Daarnaast vindt u met energie vergelijken niet alleen de goedkoopste energieleverancier, maar vindt u bovendien het energiecontract dat het beste bij uw school past.

VorigeBescherm leerlingen én docenten: investeer in slimme beveiliging
VolgendeGoede doorstroom vmbo-havo vraagt om meer dan een wetswijziging
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter