De sterke groei van internet brengt veel voordelen met zich mee voor onder andere het onderwijs. Waar er vroeger alleen klassikaal gewerkt werd en opdrachten uitgegeven konden worden, kunnen we tegenwoordig veel digitaal regelen zoals het doorgeven van resultaten, nieuw opdrachten of het delen van informatie over bepaalde onderwerpen die belangrijk zijn voor de lessen. Helaas heeft deze vooruitgang ook zijn keerzijde. Zo is gokken voor iedereen toegankelijk geworden en kan er gemakkelijk online gewinkeld worden waarbij je achteraf pas hoeft te betalen. Veel studenten maken hier gebruik van maar zijn zich er niet altijd van bewust dat zij sneller in de schulden kunnen komen.

Gokken om geld mee te verdienen

Online gokken wordt op veel verschillende manieren mogelijk gemaakt. Casino spellen zoals roulette, poker of blackjack zijn zeer toegankelijk en kunnen er onschuldig uitzien. Ook het wedden op sportwedstrijden of andere evenementen kunnen simpel gedaan worden via het internet. Veel jongeren en studenten zien wedden of gokken online niet als een groot risico waarbij zij geld kunnen verliezen. Jongeren zien dit meer als een manier waarmee ze juist geld kunnen verdienen en vergeten vaak de kansspel factor die hierbij komt kijken. Het komt dan ook steeds vaker voor dat zij hierdoor in de problemen komen en schulden opbouwen.

Alle winkels binnen handbereik

Ook de komst van online winkelen heeft de kans op schulden onder studenten groter gemaakt. Het is bij veel webwinkels mogelijk om kleding of producten te bestellen en deze achteraf pas te betalen. Als iets niet past of niet naar wens is kan het eenvoudig worden teruggestuurd en hoef je hiervoor niet te betalen. Maar omdat het zo makkelijk wordt gemaakt om spullen in huis te halen wordt er vaak ook meer aangeschaft. Jongeren zijn zich er vaak niet bewust van dat deze producten ook binnen een bepaalde termijn betaald moeten worden.

Invloed van sociale media

Met de komst van sociale media zijn online aankopen toegenomen onder jongeren. Op verschillende platforms wordt er direct of indirect door bekende vloggers en bloggers reclame gemaakt voor verschillende producten. Vanwege de vele volgers die zij hebben is het interessant voor fabrikanten om hun producten door de vloggers en bloggers te laten promoten. Als er veel jongeren naar de filmpjes kijken dan wordt een groot deel van deze doelgroep hier ook door beïnvloed en gaan zij sneller over tot het kopen van producten.

In de schulden

Een deel van de jongeren die online gokt of aankopen doet, komt in de schulden. In sommige gevallen kunnen deze schulden enorm zijn opgelopen en omdat jongeren zich vaak voor deze problemen schamen is het moeilijk voor ze om hierover te praten. Het spelen van online gokspellen of het wedden op sportwedstrijden wordt vaak mooier voorgesteld dan dat het werkelijk is. Er zijn vaak kleine lettertjes waarin waarschuwingen worden gedaan dat je als speler een deel van je inleg of al je geld kunt verliezen. Jongeren gaan hier vaak aan voorbij en werken zich daardoor sneller in de schulden.

Bewustwording

Studenten zijn zich dus niet altijd bewust van de risico’s die er aan online gokken, wedden en het doen van aankopen hangen. Om deze problemen aan te pakken en misschien zelfs wel voor te zijn is het daarom belangrijk dat de risico’s die hieraan hangen bespreekbaar worden gemaakt. Door het geven van voorlichting kunnen problemen in sommige gevallen worden voorkomen. Deze bewustwording zorgt er ook voor dat jongeren misschien eerder aangeven dat zij met dergelijke problemen zitten en dat zij hier hulp voor zoeken. De kans is dan groot dat door de juiste hulp de schulden beperkt worden en dat de student in kwestie niet verder in de problemen komt.

VorigeVan Engelshoven schrapt negatieve financiele prikkel in het mbo
VolgendeLeerlingen mogen niet de dupe worden van vrijwillige ouderbijdrage
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter