Energie verantwoordelijk voor 19% van kosten scholen

Het gemiddelde energieverbruik van een basisschool kost de school €22.000 per jaar. Dat is gebleken uit een onderzoek van Eco-Schools. Jaarlijks verbruiken de basisscholen in Nederland voor ruim €223 miljoen aan gas en stroom. Daarmee is een uitstoot van 809 kton CO2 gemoeid.

Energiebesparende maartregelen
Scholen kunnen op stroom 30-40% besparen en 15-20%. De grootste stroomverbruiker op school is de verlichting, welke verantwoordelijk is voor 60% van het stroomverbruik. Door bijvoorbeeld lichtsensors te instaleren staan de lampen niet onnodig aan waardoor al een aardig bedrag bespaard kan worden. Daarnaast zou uw school ook kunnen overwegen om over te stappan naar zuinige led verlichting. Met de kosten die scholen jaarlijks maken aan energie, is de investering voor deze aanpassingen ook redelijk snel weer terug te verdienen.

De besparing op gas kan vooral behaald worden door het optimaliseren van de CV installatie en isolatie. Daarnaast kunnen ook gedragsmaatregelen zorgen voor een fikse besparing. Denk hierbij aan het licht uitdoen bij het verlaten van een ruimte, de verwarming uitzetten in ruimtes die niet gebruikt worden enz.

Besparen door te vergelijken
Veel scholen kopen de energie collectief in waarmee zij de energie goedkoper geleverd krijgen dan via de energieleverancier. Uit onderzoek van energievergelijker Totaalbesparen.com is echter gebleken dat energiecollectieven voor consumenten helemaal niet goedkoper zijn dan huidige aanbiedingen. Dat komt door de manier waarop de collectieve inkoop wordt opgezet. Of dit ook het geval is bij de zakelijke energiemarkt waarvan scholen gebruik maken, is ons niet helemaal duidelijk, maar die kans is reëel. Al met al reden genoeg om de energiekosten eens onder de loep te nemen.

Scholen kunnen verschil maken in de energietransitie
Scholen behoren tot de grootverbruikers. Wanneer een consument overstapt naar een duurzame energieleverancier levert dat een klein voordeel op voor het milieu. Wanneer een school overstapt naar een duurzame energieleverancier, is dat voordeel vele malen groter. Uw school kan er ook voor kiezen gebruik te gaan maken van zonnepanelen waarmee de school een gedeelte van de energie zelf opwekt. Indien uw school op zoek gaat naar een duurzame energieleverancier, is het goed om te letten op de manier waarop energie gewonnen wordt. Om gebruik te gaan maken van écht groene energie zou uw school moeten kiezen voor wind- en zonne-energie van Nederlandse bodem. Groene stroom van Europese bodem houdt namelijk vaak in dat er sprake is van sjoemelstroom en het opwekken van stroom met behulp van biomassa is omstreden. De verbranding van biomassa brengt vaak namelijk meer co2 de atmosfeer in dan de verbranding van kolen.

VorigeCDA protesteert niet tegen renteverhoging studielening
VolgendeBetere ondersteuning voor mbo-studenten met vertraging
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter