De meeste scholen hebben een speciaal diefstalbeleid. Deze regels zijn met zorg samengesteld door de school en worden inzichtbaar gemaakt voor zowel ouders als docenten. Op de meeste scholen wordt in het geval van een licht vergrijp gekozen voor een tijdelijke schorsing. In het geval van een zwaarder vergrijp wordt soms gekozen voor complete verwijdering van de leerling. Deze mag dan helemaal niet meer terugkeren op school en zal op zoek moeten gaan naar een andere school. Daarnaast hebben sommige scholen ook een aangiftebeleid. Ook deze regels zijn inzichtbaar voor leerlingen en medewerkers en beschrijven in welke gevallen wordt overgegaan tot aangifte bij de politie. In veruit de meeste gevallen waarbij aangifte wordt gedaan door de school, is er sprake van diefstal op school. En vaak gaan deze gevallen weer over een voertuigdiefstal. Denk hierbij aan gestolen fietsen, brommers, scooters en multimedia. U kunt in het geval van een voertuig al snel zelf bekijken of het voertuig van diefstal afkomstig is. U kunt hiervoor gebruik maken van een zogenaamde kentekencheck.

Kentekens controleren
Met een kentekencheck krijgt u direct antwoord op de vraag of een voertuig gestolen is. U krijgt daarbij niet te zien van wie het voertuig daadwerkelijk is. Duidelijk wordt wel dat er sprake is van diefstal. De enige die kan zien van wie het voertuig daadwerkelijk is, is de politie. Het is daarom in het geval van een voertuigdiefstal altijd nodig om aangifte te doen bij de politie. Ook voor voertuigen afkomstig uit buitenland kunt u een kentekencheck uitvoeren. Dat kan in de vorm van een chassisnummer controle.

Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan. U wilt geen tumult op het schoolplein en wellicht heeft u liever ook niet dat de bezitter van het gestolen voertuig weet dat u aangifte heeft gedaan. U kunt er dan voor kiezen de politie te tippen zodat de dader thuis kan worden opgewacht, maar u kunt er ook voor kiezen het voertuig onder lestijd weg te laten voeren. De leerling kan dan naderhand door de politie ondervraagd worden.

Gestolen voertuig gevonden?
U zou dus eigenlijk altijd aangifte moeten doen wanneer u een gestolen voertuig vindt op schoolterrein, anders komt dit voertuig niet meer terug bij de rechtmatige eigenaar. Ook wanneer u een vermoeden heeft dat een voertuig gestolen is, kunt u hiervan aangifte doen. Een anonieme tip behoord ook tot de mogelijkheden, al is dit voor een school apart. Het doen van een aangifte neemt vaak aardig wat tijd in beslag, dus kan het handig zijn om een vast persoon aan te stellen voor het doen van aangiften. Er moet namelijk een boel informatie bij elkaar gezocht worden voor de aangifte. Dat is wellicht tijdrovend, maar zonder meer erg fijn voor de gedupeerden.

VorigeGepersonaliseerd lesmateriaal in de klas
VolgendeProDemos presenteert politieke talkshow voor scholieren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter