Voor een opleiding hoef je lang niet meer altijd hele dagen naar school. Tot je 18e is dit not wel verplicht en daarna gaan de meesten ook nog wel door met de voltijdopleiding waaraan ze dan net zijn begonnen of aan gaan beginnen. Maar op latere leeftijd heb je niet altijd meer zin of tijd om in de schoolbanken te zitten. Je wilt dan kunnen studeren wanneer het jou uitkomt. NHA en andere opleidingsinstituten willen je hier graag de mogelijkheid toe geven. Maar wat houdt een thuisstudie precies in? Hoe werkt het? Kun je er iedere opleiding mee doen? En wat zijn nou de voordelen en nadelen van zo’n opleiding? Als je verder leest vertellen we je hier graag wat meer over.

Wat Is een Thuisopleiding?

De naam thuisopleiding zegt het eigenlijk al: een thuisopleiding is een opleiding die je thuis volgt. Je hoeft hiervoor eigenlijk helemaal niet naar school en kunt alles gewoon thuis doen. Je neemt zelf het studiemateriaal door, kijkt de lessen online en maakt de opdrachten. Soms heb je wel met deadlines te maken, een andere keer niet. En je hebt eigenlijk altijd wel een docent die je van afstand zal begeleiden.

Hoe Werkt een Thuisopleiding?

Bij een thuisopleiding meldt je je meestal online aan. Je krijgt dan een map met studiemateriaal thuisgestuurd. Deze neem je thuis door. Ook zitten er vaak tekstboeken en werkboeken bij waaruit je werkt, maar er is ook een kans dat je die los moet aanschaffen. In ieder geval zul je, net als bij iedere andere opleiding, hoofdstukken uit boeken moeten leren en daarover opdrachten maken. Vroeger moest je deze opdrachten dan via de post opsturen. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Veel kun je nu digitaal opsturen via de e-mail of via een speciaal programma dat uitgaat van het onderwijsinstituut. Je maakt de opdrachten immers meestal ook al digitaal. De docent kijkt deze dan na en stuurt ze gecorrigeerd terug. Soms kan dit zelfs met tentamens het geval zijn. Verder kun je, in ieder geval bij sommige opleidingen, online een college of ander filmpje bekijken wat over de theorie of juist praktijk van het werkveld gaat. Aan het eind zal je dan wel naar een locatie moeten om daar met een groep examen te doen.


Welke Opleidingen Zijn Thuis te Volgen?

Eigenlijk zijn er een heleboel opleidingen thuis te volgen. Je kunt kiezen voor bepaalde vakken van de middelbare school, maar ook MBO is thuis te doen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een HBO-opleiding of universitaire opleiding thuis te volgen.

Waarom een Thuisopleiding?

Er zijn verschillende redenen waarom je thuis een opleiding zou willen volgen. Het kan zijn dat je een fysieke of mentale beperking hebt waardoor het te zwaar is meerdere keren per week naar school te gaan. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Misschien wil je op latere leeftijd wel een opleiding volgen, maar is daar door je huidige baan, gezin en andere activiteiten gewoon weinig tijd voor. Met een thuisopleiding kun je die tijd zelf indelen. Je bent vrij om zelf een planning te maken. Het nadeel is echter dat je die discipline dan wel moet hebben. De verleiding kan erg groot zijn het studeren maar te blijven uitstellen tot je in tijdnood komt. Maak dus wel een goede weekplanning voor jezelf waarin je voldoende tijd uitstippelt om aan de studie te gaan.