Een opleiding volgen tot Vinoloog

Door de jaren heen, creëert iedereen zijn of haar eigen smaak qua wijn. Waar men vroeger enorm kon genieten van een zoete wijn, worden er nu bijvoorbeeld alleen nog maar droge wijnen gedronken. Naast alleen de smaak, valt er natuurlijk nog veel meer te weten te komen over wijn. Welke druiven worden er gebruikt, uit welke landen en streken komen de wijnen en welke wijn past goed bij een bepaald gerecht, zijn hier een aantal voorbeelden van. Mocht u zich graag meer willen verdiepen in wijnen en de oorsprong hiervan, dan is de opleiding Vinoloog erg geschikt.

Wat houdt de opleiding in

De opleiding vinoloog is erg geschikt voor mensen die werkzaam zijn, in de horeca of in de wijnhandel. Daarnaast kan deze opleiding ook erg goed worden gevolgd, door mensen die erg geïnteresseerd zijn in wijnen en hier graag meer over willen leren. Wel zijn er toelatingseisen gesteld, voor het volgen van de opleiding vinoloog. Zo moet er namelijk een goede basisopleiding zijn afgerond. Hieronder vallen het Slijtersvakdiploma, Wijnbrevet, Wijncertificaat, het diploma Liquorist of de Hotelschool met een erkend Swen3 of SDEN-diploma. De Wijnacedemie biedt de opleiding tot vinoloog aan en deze opleiding neemt 19 dagen in beslag. Eens in de twee weken, worden de lessen op maandag gegeven. De Wijnacedemie houdt rekening met de drukte in de decembermaanden, die slijterijen, wijnhandel en horeca ervaren. Zodoende worden er in deze maand, geen lessen gegeven.

Voor het volgen van de opleiding vinoloog, is er behoorlijk wat zelfstudie vereist. Naast de vaste lesdag, moet er rekening worden gehouden met minstens twee avonden zelfstudie per week. Voor het theorie gedeelte, wordt er gebruik gemaakt van vier verschillende boeken. De opleiding bestaat uit drie theoretische modules, waarin alle belangrijke informatie besproken wordt. In module 1 wordt de wijnbouw, vinificatie en wijnland Frankrijk behandeld. In module 2 komen de overige landen van Europa aan bod en in de derde en laatste theoretische module worden de wijnlanden buiten Europa, de wetgeving, wijn en prijs, gezondheid en marketing behandeld. Naast deze modules wordt er afgesloten met een vierde module, namelijk een organoleptische module. Hierin zal er analytisch worden geproefd en zal de smaak en reuk dus aan bod gaan komen.

Wat brengt het diploma voor extra’s

Natuurlijk is het voor iedereen van belang, om deze opleiding succesvol te doorlopen en zo het diploma Vinoloog van de Wijnacedemie in ontvangst te kunnen nemen. Nadat het diploma is ontvangen, kunt u ervoor kiezen om u in te laten schrijven in het Kwaliteitsregister Vinologen. Zodra u in dit register wordt opgenomen, geeft dit aan dat er voldoende wijnkennis is. U kunt naast het professioneel proeven, de kennis overdragen en veel over de vele verschillende wijnen vertellen.

Vorige7,8 miljoen voor samenwerking bedrijfsleven en mbo-scholen
VolgendeMeer geld aan het einde van de maand: besparingstips voor docenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter