Dit zijn de Duurzame Docenten van 2018!

Op 10 oktober 2018, de Dag van de Duurzaamheid, roept de Coöperatie Leren voor Morgen vier docenten uit tot Duurzame Docent 2018. Zij ontvangen een budget om te besteden aan duurzaam onderwijs op school en als aanmoediging om door te gaan met duurzaam onderwijs.

De Duurzame Docenten van 2018 zijn:

Duurzame Docent - Primair Onderwijs
Rik Kuiper - Daltonschool Neptunus, Amsterdam


Rik Kuiper is een enthousiaste en gepassioneerde vakdocent wetenschap, natuur en technologie op Daltonschool Neptunus in Amsterdam. Hij is al 12 jaar actief om van de Neptunus de meest duurzame basisschool van de hoofdstad te maken en te houden. En basisschool de Neptunus is een voorloper op het gebied van duurzaam onderwijs! De daktuin is een ware proeftuin. Wetenschap, natuur en techniek worden prachtig verbonden met Rik als grote kartrekker.

Duurzame Docent – Voortgezet Onderwijs
Henk Veurink – De Groene Welle, Zwolle


Henk is de energieke en enthousiaste trekker van het Eco-team en de Eco-Schools klas. De leerlingen van het Groene Lyceum krijgen hun lessen economie vanuit het perspectief van duurzaamheid. De leerlingen gaan bij hem aan de slag als duurzame ondernemer en verduurzamen steeds verder hun school en schoolomgeving.
Henk is met zijn eco-schools klas bijvoorbeeld actief met afval. Zo gaan alle afvalbakken de klas uit en moet het afval op de gang gescheiden worden.

Duurzame Docent – Hoger Onderwijs
Niko Roorda - Werkzaam als docent op verschillende thema’s o.a. duurzame ontwikkeling, Sprank-Kapelle


Alles wat in Nederland blijvend gebruikt wordt voor Duurzaamheid in het hoger onderwijs is door Niko Roorda ontwikkeld. Zo schreef hij onder meer het Basisboek Duurzame Ontwikkeling en ontwikkelde een audit-instrument voor duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs. Wegens enorme staat van dienst van de afgelopen 20 jaar wordt Niko Roorda Duurzame Docent 2018.

Duurzame Docent – Middelbaar beroepsonderwijs
Joost Koks – Helicon MBO, Velp


Hoe kun je de groene leefomgeving duurzaam en toekomstbestendig inrichten? Joost Kok is docent watermanagement en gaat op dit thema met zijn leerlingen aan de slag. Leerlingen Watermanagement ontwerpen een groene waterzuivering voor Helicon MBO Velp om het afvalwater van school niet rechtstreeks in het riool te laten afvoeren. Er worden plannen bedacht om het water op een groene manier te zuiveren en te hergebruiken.

Duurzaam onderwijs
Een duurzame toekomst begint met duurzaam onderwijs. Daarom riep de Coöperatie Leren voor Morgen docenten op hun verhalen te vertellen. Door duurzame verhalen te delen, inspireren docenten elkaar. Ruim 150 docenten hebben hun duurzame onderwijsactiviteiten gedeeld.

Op de website van Duurzame Docent tref je de inspirerende voorbeelden: een docent die met zijn klas een zonneboot bouwt, urban farming op school, koken met ‘afval’, een belevingstuin, het ontwerpen van een duurzaam huis door leerlingen of een daktuin op school met zonnepanelen en een weerstation. Docenten kunnen hun verhalen blijven delen op www.duurzamedocent.nl.

VorigeDit is waarom een broodtrommel mee naar school nemen een goede keuze is
VolgendeIedere dag 1000 scholieren naar de Tweede Kamer
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter