Als het aan de kiezers ligt moet er de komende jaren met voorrang geïnvesteerd worden in gezondheidszorg (68%), onderwijs (56%) en klimaat (38%). Dit blijkt uit het grote Prinsjesdag-onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 mensen. Thema’s als integratie en vluchtelingen die de afgelopen jaren hoog scoorden, lijken nu minder belangrijk gevonden te worden en vallen buiten de top 10.

Klimaat opvallende nieuwkomer
In het onderzoek werden verschillende thema’s voorgelegd waarin het nieuwe kabinet zou moeten investeren. De kiezers van vrijwel alle partijen zetten gezondheidszorg op de eerste plaats. Alleen de achterban van D66 kiest met voorrang voor onderwijs (79%).
Meest opvallend is de derde plaats voor klimaat, milieu en duurzaamheid. Ruim een derde (38%) van de ondervraagden kiest hiervoor. Afgelopen jaren speelde klimaat nauwelijks een rol in vergelijkbare onderzoeken.

Van de formerende partijen vinden de kiezers van D66 (68%) en de ChristenUnie (51%) extra geld hiervoor het meest belangrijk. Maar ook onder de achterban van VVD (31%) en CDA 26%) staat klimaat relatief hoog, op de zesde plaats. Nu het weer goed gaat met de economie vinden veel mensen het tijd om investeringen te doen in duurzame energie en een beter milieu. Hier ligt volgens de ondervraagden een missie voor het nieuwe kabinet.

Wat zijn volgens u de belangrijkste terreinen waarin het nieuwe kabinet volgens u moet investeren? Top 10.
1) Gezondheidszorg 68%
2) Onderwijs 56%
3) Klimaat, milieu, duurzaamheid 38%
4. Armoede 34%
5. Werkgelegenheid 30%
6) Defensie 29%
7. Terrorisme bestrijden 28%
8. Pensioenen 27%
9. Criminaliteit bestrijden 24%
10. Nederlandse identiteit. 22%

VorigeOok internationaal bezien verdient de Nederlandse leraar weinig
VolgendePeiling: Veel steun voor leraren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter