Scholen kennen niet het beste imago als het aankomt op luchtkwaliteit, temperaturen en comfort. Vaak hebben leerlingen te maken met te warme of juist te koude temperaturen, veel te weinig ventilatie en slechte verlichting. Laat staan dat scholen bezig zijn met duurzame energie, maar hier ligt wel de toekomst.

Energieverbruik veel te hoog op scholen

Veel scholen kampen met een ontzettend hoog energieverbruik en betalen daardoor ook veel meer dan zij hiervoor aan subsidie krijgen. Energie vergelijken bespaart dan misschien enkele honderden euro's maar is maar een peulenschil in vergelijking met de werkelijke kosten. De overige kosten worden namelijk betaald van geld dat eigenlijk bedoelt is voor het onderwijs van het kind. Aangezien veel scholen al moeite hebben met het budget is elke euro welke niet naar het onderwijs zelf gaat, er één teveel.

Het RVO heeft in 2015 onderzoek gedaan naar 7.000 scholen en is tot de conclusie gekomen dat het energieverbruik veel te hoog is. Vrijwel bij alle scholen was de subsidie ten opzichte van de werkelijke verbruikskosten veel te laag. In sommige gevallen gaven scholen zelfs 12 keer meer uit aan stroomkosten dan zij aan subsidie hiervoor terugkregen.

Je zou zeggen dat dit komt doordat er tegenwoordig veel meer gebruik word gemaakt van elektronica, maar de echte grote besparingen zijn elders te halen. Zo is 40% van de scholen slecht geïsoleerd, waardoor veel energie verloren gaat en er dus extra gestookt moet worden. Ook heeft 30% van de scholen enkel glas, 60% van de scholen oude TL verlichting en 50% van de scholen last van tochtproblemen. Maar het meest schokkende is dat 90% van de scholen een zo slecht ventilatiesysteem kent, dat de warme lucht direct naar buiten word afgevoerd.

Frisse scholen hebben de toekomst

Tijd om het anders te doen! 80% van de scholen zijn op dit moment bezig met het verduurzamen van hun gebouwen en dat is een goed teken. Er worden investeringen gedaan in de duurzaamheid van de schoolgebouwen al is het in eerste instantie alleen om geld te besparen. Het tweede belangrijke aspect dat hierbij komt kijken is het comfort op de scholen. Betere luchtkwaliteit (lagere CO2), meer constante temperaturen en betere verlichting zijn bewezen factoren voor betere resultaten.

Om scholen te helpen heeft het RVO het "Programma van Eisen-Frisse scholen" ontwikkeld. Bij nieuwbouw of het renoveren van scholen dienen deze eisen als basis waarop aannemers, installateurs en ontwerpers hun plannen kunnen baseren. Scholen kunnen hierdoor gericht te werk gaan om zo naar een "Frisse school" te werken. Door middel van een toetsing kunnen scholen kijken of ze voldoen aan de eisen van een "Frisse school" en met welke onderdelen ze op welk niveau zitten. Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat onze kinderen naar school gaan in een gezondere omgeving en we een duurzamer onderwijs krijgen.

VorigeOplossingen voor het lerarentekort onder de loep: van deeltijd naar voltijd
VolgendeOok internationaal bezien verdient de Nederlandse leraar weinig
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter