Scholen lijken in meerdere mate slachtoffer te worden van inbraken. Daar is een vrij logische verklaring voor te vinden. Een school is na sluitingstijd vrijwel direct geheel verlaten en in de school bevinden zich veel spullen die het voor een inbreker interessant maken een poging te wagen. Wij delen graag 5 tips met u om uw school optimaal te kunnen beveiligen en een eventuele inbraak te kunnen voorkomen.

Veilige sloten
Veruit de meeste sloten in schoolgebouwen zijn zogenaamde cilindersloten. Deze sloten zijn beschikbaar in verschillende beveiligingsklassen. Zeker voor een school is het aan te raden om bij gebruik van een cilinderslot, te kiezen voor een slot met optimale beveiliging.

Veilige opbergkasten
Mocht een slot falen, of mocht een inbreker binnenkomen via een alternatieve route, dan is het van belang dat kostbaarheden goed opgeborgen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opbergen van laptops in een laptopkast. Het is daarnaast ook handig om met een melding aan de buitenkant van het gebouw, inbrekers duidelijk te maken dat alle kostbaarheden binnen het gebouw veilig zijn opgeborgen. Dit maakt het voor inbrekers een stuk minder interessant een poging te wagen het gebouw in te komen en voorkomt zo onnodige schade.

Alarmsysteem
Ook een goed alarmsysteem is uiteraard van groot belang. Denk hierbij aan een alarmsysteem met sterke optische- en geluidssignalen. Een goed alarmsysteem in combinatie met veilige opbergoplossingen, maakt de kans dat een eventuele inbreker buit maakt een stuk kleiner. Doordat de kans op een buit kleiner wordt, is het voor een inbreker ook meteen een stuk minder interessant een poging te wagen.

Camerabewaking
Het plaatsen van camera's heeft een afschrikkende werking op inbrekers. Ook wanneer een camera niet daadwerkelijk actief is, kan deze een positieve bijdrage leveren. Wanneer een inbreker aan de slag gaat, maar daarbij tevens moet denken aan zijn gezichtsbedekking en herkenbaarheid, maakt dat zijn 'werk' aanzienlijk ingewikkelder.

Brandbeveiliging
Dan nog een punt dat weinig te maken heeft met het inbreken zelf, maar zeker niet over het hoofd gezien mag worden: brandbeveiliging. Bij veel schoolinbraken wordt er door de inbrekers niets tot weinig buitgemaakt. Vervolgens wordt er toch voor gekozen dan maar een spoor van vernieling achter te laten in het gebouw. Ook brandstichting maakt hiervan vaak onderdeel uit. Een goede brandbeveiliging kan voorkomen dat een eventuele brand zich uitbreidt door het gebouw, waardoor brandschade beperkt kan blijven tot de ruimte waarin de brand gesticht werd.

VorigeStudenten als rolmodellen voor gelijke kansen
VolgendeICT-dienstverlening in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter