Kinderen moeten nog 'leren' hoe zij zich moeten concentreren. Vooral in de onderbouw van het basisonderwijs, is gebrek aan concentratie een probleem bij veel kinderen. Een gebrek aan concentratie kan verschillende oorzaken hebben, maar ter bevordering van een goede concentratie kan wel het een en ander gedaan worden. Wij bieden u graag 4 tips die de concentratie ten goede kunnen komen.

Zorg voor een rustige omgeving
Dat de omgeving waarin het kind zich bevindt, van invloed is op de concentratie zal geen nieuws zijn. In een rustige en stimulerende omgeving zal een kind zich beter kunnen concentreren dan in een luidruchtige en chaotische omgeving. Maar het gaat hierbij niet alleen om de fysieke omgeving. Ook de mentale omgeving van het kind is van invloed op de concentratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mentale druk. In een omgeving waarin het kind mentaal onder druk staat, doordat er bijvoorbeeld haast gemaakt moet worden, zal het kind zich minder goed kunnen concentreren dan in een omgeving waarin het idee bestaat dat er 'alle tijd' is.

Royaal zijn met complimenten
Iedereen waardeert een compliment op zijn tijd, ook kinderen. Een bijkomend voordeel van het geven van een compliment aan een kind dat luistert, is dat dit de interesse bij het kind vergroot. Doordat de interesse versterkt wordt, zal het kind zich meer gaan inzetten en zich dus beter gaan concentreren. Een goedgeplaatst compliment zal dus indirect de concentratie ten goede komen.

Voedingssupplementen
Ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat een kind moeite heeft zich te concentreren. Zo zal een kind met een tekort aan vitamine B moeite hebben zich te concentreren en zal een kind met een tekort aan vitamine D vaak moe en lusteloos zijn. De kans bestaat dat de signalen van een voedingstoffentekort door de ouders van het kind niet worden opgepikt. Wellicht is het dan handig de ouders het advies te geven om bijvoorbeeld eens vitamine D voor kinderen te proberen. Hoewel vitamine D standaard wordt gegeven tot de vierde verjaardag, is dit ook later nog belangrijk. Vooral in de wintermaanden kan een vitamine D tekort optreden.

Ook visolie is een interessant voedingssupplement omdat het het vetzuur omega-3 DHA bevat, wat een belangrijke bouwsteen van de hersenen is. Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat omega-3 DHA bij dagelijks gebruik van 1 lepeltje visolie, goed is voor de hersenfunctie. Zeker wanneer er door kinderen geen vette vis (zoals haring, makreel, sardientjes of zalm) wordt gegeten. Daarnaast is Omega-3 DHA ook nog goed voor de ogen. Voor de kleintjes vanaf 3 jaar is er bijvoorbeeld visolie voor kinderen beschikbaar. Een voordeel van deze visolie voor kinderen is dat er ook vitamine D is toegevoegd aan het supplement. Belangrijk voor behoud van sterke botten en goed voor de spieren. Een supplement kan echter nooit alle negatieve gevolgen van ongezonde voeding ongedaan maken. Gezond en gevarieerd eten blijft daarom altijd het belangrijkste.

VorigeSuccesvoller van mbo naar hbo
VolgendeStudenten meest tevreden over stage en begeleiding door stagebedrijf
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter