Docentenpensioen in de lift

De economische groei van de afgelopen maanden heeft veel problemen gerepareerd bij pensioenfondsen. We hebben nog een lange weg te gaan om de buffers van de fondsen op niveau te krijgen, maar langzaam groeit de dekkingsgraad weer. De dekkingsgraad geeft weer, hoeveel van de inkomsten en bezittingen staan tegenover de verplichtingen, ofwel kosten en pensioenuitkeringen.

Stand van zaken bij ABP

Werk je in het onderwijs dan is je pensioen hoogstwaarschijnlijk ondergebracht bij het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs personeel. Het is tevens het grootste pensioenfonds van Nederland met miljoenen deelnemers. Het heeft dan ook een enorme morele verplichting om zuiver en verantwoord met de pensioeninleg en beleggingen om te gaan. Als we kijken naar de afgelopen maanden dan zien we een mooie stijging van de dekkingsgraad van 90,6% nog in augustus naar 98,8% afgelopen februari. Deze stijging heeft met name te maken met de aantrekkende economie, aandelen en waarde vermeerdering van beleggingen. Het fonds heeft de geadviseerde dekkingsgraad door de Nederlandse Bank van 104% nog niet bereikt. Echter als deze progressieve lijn doorzet dan zou ABP dit percentage zelfs in 2017 nog kunnen halen.

Bekijk hier de actuele dekkingsgraad van het ABP

Dekkingsgraad boven de 104% wat dan?

Het is een hele lange tijd geleden dat het ABP een dekkingsgraad had van meer dan 104%. De laatste maand waarin dat percentage werd gehaald was augustus 2014. Het betekent dan ook niet dat direct pensioenuitkeringen verhoogd worden of premies verlaagd. Dat zou namelijk wederom een daling van de dekkingsgraad betekenen. Dat kan pas, wanneer de dekkingsgraad veel hoger ligt. Het pensioenfonds van de Bouw heeft op dit moment zelfs een dekkingsgraad van 112% en hier zijn vooralsnog geen spannende verlagingen van de premie of verhogingen van de uitkering aangekondigd. Wel kunnen ze er voor zorgen dat de premies stabiel blijven en de uitkeringen niet verlaagd hoeven te worden. Mogelijk zit er zelfs een inflatie correctie in.

Zorgen voor een goed pensioen

Wil je later een goed pensioen, dan is inzicht heel belangrijk. Want alleen als je weet hoe je ervoor staat, kun je in je werkende leven bijsturen of bij sparen. Het kan ook verstandig zijn, om nu al extra opzij te leggen of te investeren in iets waar je pas gebruik van maakt na je pensioengerechtigde leeftijd, denk aan aandelen, een huis, spaargeld of bezittingen waarvan de waarde toeneemt naarmate de tijd vordert zoals kunst, antiek of grond. Om inzicht te krijgen in je pensioen situatie kun je via je digid inloggen bij Mijnpensioenoverzicht.nl.

VorigeOnderwijsketen in beweging, maar ook reden tot zorg
VolgendeMiddelbare school checklist
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter