De laatste paar jaar hoor en lees je vaak dat de kwaliteit van het onderwijs in Nederland veel beter kan zijn. Daarnaast hoor je de overheid ook vaak zeggen dat Nederland een echte kennis economie is. Dat is ook zo, alleen gaat een kenniseconomie en slecht onderwijs niet samen. Als je zou moeten geloven wat er gezegd wordt dan wordt er dus gesuggereerd dat wanneer ons onderwijs systeem slecht blijft presteren, onze economie daar over een aantal jaar onder zal lijden. Toch is niets minder waar want in onze opinie heeft Nederland een erg goede voorzieningen wanneer het op onderwijs en studie aankomt.

Thuisleren
Een van de mooiste ontwikkelingen is die van het zelf leren, een zelfstudie op afstand, ook wel thuisstudie of online cursus genoemd. Nieuw is het concept niet, maar wel de manier waarop het de laatste jaren in beweging is gekomen. Laten we niet vergeten dat de digitale (internet) revolutie veel heeft veranderd in de wereld. Zonder hier lang op in te gaan. De manier van leven en hoe we met elkaar omgaan is aanzienlijk veranderd sinds de komst van het internet, smartphones en ga zo maar door.

Onderwijsinstellingen
Dit is duidelijk terug te vinden in het online leer systeem van de thuisstudies. Neem bijvoorbeeld een onderwijsinstelling zoals het LOI. Deze instelling biedt geloof ik al meer dan 70 jaar opleidingen aan die je zelf thuis kunt leren. Vroeger waren het vooral cursussen, maar tegenwoordig kun je compleet erkende Master of Bachelor opleidingen volgen. Om het nog maar niet te hebben over de honderden beroepscursussen en of talen die je kunt leren met een thuisstudie van het LOI.

Het aanbod in studies en opleidingen is aanzienlijk veranderd. Veel hoge opleidingen zijn erkend door het Ministerie van onderwijs cultuur en wetenschap. Wat betekend dat je exact hetzelfde diploma kunt behalen met een thuisstudie als wanneer je deze op een hogeschool in vol tijd zou behalen. Daarmee is ook het negatieve beeld van dergelijke thuisopleidingen weg. Waar veel bedrijven je vroeger minder serieus namen, wanneer er op je CV vermeld stond dat je een cursus of opleiding via LOI, of een van de andere aanbieders zoals NHA, Studieplan of NTI, gehaald hebt. Dan werd je minder serieus genomen. Verder waren daar geen sterke argumenten voor, maar het was nou eenmaal zo.

Toch gek want een thuisstudie getuigd van een flinke dosis discipline en doorzettingsvermogen. Iets waar veel bedrijven en managers veel waarde aan hechten bij hun personeel. Vandaag de dag is dit alles anders. Niet alleen is dit hele cliche weg, maar wegen dergelijke voordelen zeker mee wanneer je een sollicitatie hebt.

Leren is voor iedereen en van alle tijden
Misschien een beetje voor de hand liggend. Maar deze onderwijs instellingen verkopen graag hun studies met het motto, je bent nooit uitgeleerd, of te oud om te leren. Wat je hier ook van vind. Het is helemaal waar. Laten we eerlijk zijn. De keuzes die je in je jonge jaren moet maken qua opleiding en school. hebben invloed op de rest van je leven. Dit terwijl je nog helemaal niet bekwaam genoeg bent om zo,n belangrijke keuze voor de rest van je leven te maken. Daarnaast waren er 20 jaar geleden lang niet zoveel mogelijkheden en soorten opleidingen als vandaag de dag. Dat zet je aan het denken toch?
Mij ook. Als ik het ga hebben over hoe snel de wereld veranderd, en dat je maar moeilijk voorbereid kunt zijn op wat er over 10 jaar gaat veranderen. Dan zijn we morgen nog niet uitgepraat.

Om terug te komen op het zelf leren door middel van een thuisstudie. Het is voor iedereen, jong en oud. Je kunt leren wat je wilt, wanneer je wilt en hoe je wilt. Je hebt een erg grote vrijheid, er zijn geen toelatingseisen en kun zelfs op oudere leeftijd nog voor een Bachelor gaan. Ook wanneer je enkel een MBO opleiding hebt afgerond in je jonge jaren. Het enige wat wel belangrijk is wanneer je een thuisstudie wilt volgen, is het vermogen om door te gaan, je zult jezelf aan het werk moeten zetten. Je gaat de afspraak met jezelf aan en met niemand anders. Zoals ik eerder al schreef. Kun je dit? Dan is dit een voordeel want het behalen van een diploma via een thuisopleiding toont Discipline.

Veel mogelijkheden, wees creatief en vindingrijk
Dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden gehad. De redenen waarom je een nieuwe studie of cursus zou moeten gaan volgen zijn zeer divers. Denk aan re-integratie vanuit een langdurig werkloosheid. Of wanneer je je huidige baan zat bent. Maar ook om als mens te groeien, niets meer niets minder. Neem als voorbeeld het leren van een nieuwe taal. Puur uit interesse of omdat het je favoriete vakantie land is.

Maar ook werktechnisch kan een thuisstudie veel voordelen met zich mee brengen. Een hogere functie, meer salaris, meer kennis van bepaalde zaken in je vakgebied en ga zo maar door.

Door het gemak en alle voordelen die deze thuisstudies met zich mee brengen, zie je dat erg veel mensen hier graag gebruik van maken. En Nederland dus steeds slimmer wordt. Dat het onderwijs op de scholen beter kan en we met een leraren tekort kampen. Dat is een ding, er zit ook een andere kant aan het verhaal. We zijn op Docentenplein.nl dan ook erg nieuwsgierig naar hoe jij hierover denkt? Wat zijn je bevindingen, ervaringen en wat vind jij van deze vorm van leren?

VorigeImpuls voor goed muziekonderwijs op de pabo
VolgendeWetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter