Al jaren kampt het onderwijs met een tekort aan docenten. De functie spreekt blijkbaar steeds minder mensen aan. Daarnaast komt vanuit de branche veel kritiek op de lage lonen voor de functie, dat maakt het nog minder aantrekkelijk voor veel jongeren om het onderwijs in te gaan. Door een tekort aan docenten worden alle registers open getrokken. Er is vandaag de dag namelijk veel vraag naar gepensioneerde docenten. Voor gepensioneerde docenten zijn er veel mogelijkheden om te helpen bij het tekort aan leraren. Bent u een gepensioneerd docent of een school op zoek naar invulling van leerkracht vacatures? Lees dan gauw verder over de mogelijkheid om samen te werken.

Een docent op leeftijd, toch minder verzuim
Dat oudere of gepensioneerde docent en meer ziekteverzuim zouden hebben is onjuist. Het blijkt dat oudere docenten juist minder verzuimen. Een reden hiervoor is dat zij vaak geen jong gezin meer hebben. Hiermee wordt al veel verzuim teniet gedaan, omdat de docenten niet thuis blijven voor de zieke kinderen. Ook hebben gepensioneerde docenten vaak een minder druk ritme en minder verplichtingen na schooltijd. Hierdoor komen een burn-out of stressgerelateerde verzuimingen minder vaak voor. Wanneer u twijfelt of u een gepensioneerd docent wel of niet moet aannemen vanwege ziekteverzuim, kan dit zeker een doorslaggever zijn. Oudere docenten hebben vaak een lager ziekteverzuim. Ga zeker in gesprek en zie wat de mogelijkheden zijn voor een samenwerking. Twee gepensioneerde docenten die parttime een laag ziekteverzuim hebben is uiteindelijk toch een betere keuze dan een docent met een groot verzuimgehalte.

De vraag naar gepensioneerde docenten op fulltime, parttime of op oproep-basis
Moet u als gepensioneerde docent er eigenlijk niet aan denken om weer dagelijks voor de klas te staan, maar is een aantal dagen per week een welkome afwisseling? De vraag naar docenten is erg groot, zowel op fulltime basis als wat extra helpende handen. Wilt u graag bijspringen wanneer nodig? Bekijk dan of er in samenspraak mogelijkheden zijn om te werken op oproepbasis. Zo houdt u zelf in de hand wanneer u aan het werk gaat en houdt u genoeg tijd over om van uw welverdiende pensioen te genieten. Natuurlijk zijn er ook genoeg fulltime opties. Vindt u de wintermaanden maar lang duren en wilt u uw tijd meer invulling geven? Werk dan fulltime in de wintermaanden en houdt de zomers vrij om te genieten van uw pensioen. Er zijn enorm veel mogelijkheden om aan de slag te gaan als docent. Ga in gesprek met de school of met een bedrijf dat als tussenpersoon voor oudere docenten en scholen werkt.

Een geweldige aansluiting voor de jeugd
Dat u ouder bent, betekent zeker niet dat u ouderwets bent en niet aansluit bij de jeugd. Met veel plezier werken veel gepensioneerde docenten langer door. Door een andere kijk op de zaken is het juist voor een jongere generatie altijd erg educatief bevorderend om van verschillende leeftijdsgroepen iets te leren. Wanneer er kritiek is door scholieren naar docenten, is dit vrijwel altijd vanwege gedrag, niet vanwege leeftijd. Of u nu 50-plusser of 70-plusser bent, u kunt altijd wel aansluiting vinden en de jongere generatie boeien. Het zorgt voor een meest divers onderwijs.

Met pensioen maar toch op zoek naar wat meer invulling van de tijd? Of als school haastig op zoek naar helpende handen? Bekijk eens wat een gepensioneerde docent voor u kant betekenen.