Wanneer je voor het eerst je eigen woning betrekt, komen er veel dingen kijken bij je verhuizing. Je moet opeens een hoop papierwerk gaan regelen en zit natuurlijk niet te wachten op aanmaningen of brieven van incassobureaus. Wanneer moet je gas/water/licht regelen? Zo snel mogelijk dus. Wij leggen je uit waar je op moet letten en hoe je kan profiteren van de laagste prijzen voor gas, water en licht.

Gas/water/licht worden vaak bij elkaar besproken maar worden niet allemaal bij één partij afgenomen. Zo sluit je water af bij een waterleverancier die regionaal is bepaald en sluit je een energiecontract af bij een van de 38+ energieleveranciers. Daarnaast zorgt een netbeheerder die ook weer regionaal wordt bepaald, voor het transport van de gas en elektra die je afneemt. De volgende punten zijn belangrijk om te weten.

Wie is mijn waterleverancier?
Wie jouw waterleverancier is ligt dus aan de regio waar je gaat wonen. Elke regio in Nederland heeft een vaste waterleverancier. Om uit te zoeken wie dit is kun je kijken op mijnaansluiting.nl. Meestal ligt er ook al een brief in de bus van jouw waterleverancier met hierin instructies om de waterlevering aan te vragen.

Wie is mijn netbeheerder?
Ook staat per regio vast wie de netbeheerder is. Om uit te zoeken wie dit in jouw nieuwe woonplaats is kun je terecht ook terecht op mijnaansluiting.nl.

Welke energieleverancier moet ik kiezen?
Het is belangrijk om een energiecontract te kiezen met de laagste energieprijzen. Waar vindt je die? De beste manier om de goedkoopste energieleverancier te vinden is met behulp van een online energievergelijker. Hier moeten energieleveranciers de hoogste welkomstpremie en scherpe energietarieven aanbieden om bovenaan in de vergelijker te worden vermeld. Hierdoor zijn de energiecontracten zelfs goedkoper dan als je ze bij de energieleverancier zelf zou aanvragen.

Stappenplan energie vergelijken
Lees hier hoe energie vergelijken en aanvragen in zijn werk gaat:

1. Ga naar onlineenergievergelijker.nl en geef in de energievergelijker aan met hoeveel personen je gaat wonen. Je daadwerkelijke verbruik weet je nog niet maar kan na enkele maanden worden opgevraagd. Hierna kun je eventueel het maandelijks termijnbedrag verhogen of verlagen. Voer hierna je postcode en huisnummer in en geef bij 'Je huidige leverancier' aan dat je nu nog geen energieleverancier hebt. Start de vergelijker door op 'Vergelijk energie' te klikken.

2. Je zit nu in het resultatenscherm. Bovenin de energievergelijker kun je met de filteropties aangeven of je nog speciale wensen hebt zoals het soort energie dat je wilt afnemen of welk soort energietarief je wilt gebruiken. De meeste mensen gaan voor de goedkoopste prijs en laten de resultaten ongefilterd. De goedkoopste energieleverancier komt altijd bovenin de vergelijker te staan. Vraag het energiecontract naar keuze aan door op 'Vraag direct aan' te klikken.

3. Je zit nu in het aanvraagscherm. Na het invullen en bevestigen van jouw aanvraag ontvang je eerst een bevestiging van Onlineenergievergelijker.nl. Hierna heb je 14 kalenderdagen bedenktijd voordat je nieuwe energiecontract ingaat.

Zo simpel is het vergelijken en aanvragen van energie!

Bespaartips voor in jouw nieuwe woning
Als je je eerste woning betrekt is het goed om vanaf het begin bewust om te gaan met je energieverbruik. Sommigen zijn dit van huis uit al gewend en nemen deze gewoonte automatisch mee naar de nieuwe leefomgeving. Toch blijkt het dat de meeste jongeren die op hunzelf gaan wonen niet zuinig omgaan met energie.

Nu je zelf gaat betalen voor energie is het ook een mooi moment om meer grip te houden op je energieverbruik. Hier volgen 6 gouden tips om energie te besparen in jouw nieuwe woning:

1. Vervang gloeilampen voor ledlampen. Besparing van 150 euro per jaar.
2. Doe de was op lagere temperaturen. Besparing van 20 euro per jaar.
3. Geen droger maar waslijn of droogrek gebruiken. Besparing van 100 euro per jaar.
4. Vervang je oude koelkast. Besparing van 40 euro per jaar.
5. Zet apparaten uit en haal deze uit het stopcontact. Besparing van 20 euro per jaar.
6. Ontdooi je vriezer. Een dikkere ijslaag betekent tien procent meer stroomverbruik.

VorigeWat verandert er per 1 januari 2018 bij OCW?
VolgendeNieuw platform: Gymspelletjes op beeld voor uw gymles!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter