In de maanden november en december van elk jaar is het weer zo ver. Consumenten mogen dan weer overstappen van zorgverzekering, en elk jaar stijgt het aantal consumenten dat overstapt van zorgverzekeraar weer. Hieraan liggen vooral de sterke jaarlijkse premiestijgingen ten grondslag. Het goede nieuws is dat ook de zorgtoeslag in 2018 met 6 euro stijgt. Daardoor kunnen veel studenten ook in 2018 weer een goedkope zorgverzekering afsluiten.

De goedkoopste zorgverzekering
Het vinden van de goedkoopste studenten zorgverzekering is tegenwoordig niet erg moeilijk meer. Er zijn een groot aantal vergelijkingswebsites beschikbaar, waar op basis van de eigen eisen en wensen, premies vergeleken kunnen worden. Factoren die de hoogte van de premie beïnvloeden zijn: hoogte van het eigen risico, vrije zorgkeuze en eventuele aanvullende verzekeringen. Omdat de meeste studenten in goede gezondheid verkeren, kunnen zij er voor kiezen het eigen risico te verhogen en daarmee de premie omlaag te krijgen. Ook een aanvullende verzekering is voor de meeste studenten niet nodig, maar kan wel handig zijn, mocht je bijvoorbeeld toe zijn aan een nieuwe bril of nog gebruik maken van orthodontie. Uiteraard is ook de hoogte van de zorgtoeslag die je gaat ontvangen in 2018 van invloed op het bedrag dat je uiteindelijk maandelijks kwijt bent aan de zorgverzekering.

Zorgtoeslag in 2018
De maximale zorgtoeslag stijgt in 2018 met €6 per maand, naar €94. Op deze maximale zorgtoeslag heb je recht wanneer je inkomen over 2018 onder de €19.000 blijft. Veruit de meeste studenten zullen ruimschoots aan deze criteria voldoen en dus de maximale zorgtoeslag ontvangen. Wanneer deze maximale zorgtoeslag gecombineerd wordt met een maximaal vrijwillig eigen risico, kunnen studenten zelfs enkele tientjes per maand verdienen op de zorgverzekering!

Eigen risico en de verzekeringspremie
Het standaard eigen risico voor 2018 is vastgesteld op €385. Omdat studenten relatief bekeken weinig gebruik maken van het ziekenhuis en toch vooral bezoekjes aan de huisarts brengen, is het voor deze groep zeer aantrekkelijk het vrijwillig eigen risico te verhogen. Bezoekjes aan de huisarts worden namelijk altijd vergoed. Hiervoor ben je dus ook geen eigen risico kwijt.
Het vrijwillig eigen risico staat standaard op 0. Deze kan verhoogd worden naar maximaal €500, waardoor het totale eigen risico dan uitkomt op €885 (€385 verplicht eigen risico + €500 vrijwillig eigen risico). Wanneer hiervoor gekozen wordt, daalt de maandelijkse premie aanzienlijk. Deze premiedaling ligt bij een maximaal vrijwillig eigen risico zo rond de €20 per maand. Op jaarbasis bespaar je dan al snel enkele honderden euro's. Let er wel op dat wanneer je kiest voor een maximaal vrijwillig eigen risico, de kans bestaat dat je zelf een aardig bedrag moet (bij)betalen, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.

VorigeEindtoets-ranking maakt ouders en scholen boos
VolgendeImpuls voor Nederlands onderwijs wereldwijd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter