1 op 5 ouders komt in de problemen met opvang

Vandaag staken veel basisschoolleraren voor de tweede keer dit jaar omdat ze ontevreden zijn met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Ouders met kinderen op de basisschool hebben dit keer minder begrip voor de staking, blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 1.000 ouders. Waar in september nog 85 procent van de ouders achter de eerste landelijke staking stond, is dit nu gedaald naar 62 procent.

Ouders die wél begrip tonen voor de staking stellen dat het tijd wordt dat we als maatschappij investeren in goed onderwijs. Zo stelt een ouder: 'Zij die staken komen op voor het recht van kinderen om goed onderwijs te krijgen. Rutte verkondigt in de media dat hij goed onderwijs wil, maar er volgen dus te weinig daden. Daarom is de staking(en) van groot belang.' In een peiling die EenVandaag in september hield stelden zes op de tien (62%) ouders de werkdruk en grote klassen op hun eigen basisschool te herkennen.

'Leraren moeten blij zijn'
Ouders die weinig begrip hebben zeggen dat leraren best blij mogen zijn met wat ze inmiddels bereikt hebben. Het kabinet heeft 430 miljoen toegezegd om de werkdruk te verlagen (de leraren wilden 500 miljoen) en 270 miljoen euro om de salarissen te verhogen (de leraren wilden 900 miljoen). Een ouder zegt hierover: 'Als je net 700 miljoen euro hebt gekregen om de problemen concreet op te lossen mag je in je handen klappen: geen enkele andere groep krijgt dit van de overheid.' Sommige ouders vinden het ook niet terecht dat leraren nu het probleem op hun afschuiven. 'Ik ben er zelfs erg boos over!', aldus een ouder. 'Op deze manier dwing je geen zaken af, zeker niet in een sector waar het gaat om kinderen. Lobby dan beter in plaats van het over de schutting van de ouders te gooien.'

1 op de vijf ouders (20%) stelt in de problemen te zijn gekomen met de opvang. Soms zat de BSO vol, schrijven ze. En vaak bracht de opvang ook extra kosten met zich mee. 'Drie kinderen, deze dag kost me zo'n 150 euro,' aldus een ondervraagde.

Salaris mag omhoog
Circa een derde (34%) van de ouders die deelnamen aan het onderzoek geven aan dat de 270 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt om de salarissen te verhogen, voldoende is. Hiermee kunnen de salarissen ongeveer 3% stijgen. Een meerderheid (59%) vindt echter dat de salarissen verder verhoogd moeten worden. Ze vinden dat de zwaarte van het vak van leraar op de basisschool minimaal gelijk ligt aan dat van de middelbare school. En dus zou de beloning ook in het verlengde moeten liggen.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Hier is een rapportage van de peiling te vinden.

VorigeUnieke wiskundemethode voor heel vmbo
VolgendeEindtoets-ranking maakt ouders en scholen boos
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter