Digitaal geld, ook wel cryptocurrency of cryptovaluta genoemd, is de laatste jaren erg populair geworden. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel de Bitcoin. Maar wat is digitaal geld en hoe werkt het? In dit artikel zullen we op een simpele manier uitleggen wat het is, hoe digitaal geld tot stand komt en wat je ermee kunt.

Wat is het en waar komt het vandaan?
Het eerste echte digitale geld is de Bitcoin geweest in 2009. Hoewel de Bitcoin in het begin niet echt serieus werd genomen en door verschillende banken- en bedrijven vooral gezien werd als bedreiging, is de munt de afgelopen jaren razend populair geworden. Op steeds meer plekken kun je betalen met de Bitcoin. Volgend op het succes van de Bitcoin zijn verschillende andere cryptovaluta opgezet. De Bitcoin is nog steeds veruit het meest populaire digitale geld.

Hoe wordt digitaal geld gemaakt?
Nieuw digitaal geld moet eerst gemaakt worden voordat het gebruikt kan worden. Bij echt geld gaat de drukpers aan en wordt er nieuw geld gedrukt. Bij digitaal geld gaat het maken van nieuw geld iets anders in zijn werk. Digitaal geld moet namelijk 'gemined' worden. Om nieuw geld te maken moet dit eerst 'gevonden' worden in een digitale mijn. De digitale mijn bestaat uit een moeilijke rekensom die opgelost moet worden. Om deze som op te lossen heb je een computer nodig met veel rekenkracht. Wanneer je met jouw computer de som oplost, ontvang je een bepaald aantal Bitcoins. Natuurlijk kun je een Bitcoin (of een gedeelte daarvan) ook gewoon kopen. Voor een complete cursus over Bitcoins kun je terecht bij Bitcoincalculator.nl.

Wat kun je ermee?
De Bitcoin- en overige cryptovaluta, zijn in principe net zo te gebruiken als echt geld. Je kunt er spullen mee kopen maar je kunt het ook gewoon opsparen. Er zijn aardig wat mensen die een hoop geld hebben verdiend met het kopen en opsparen van Bitcoins. Dat komt omdat de waarde van de Bitcoin de afgelopen jaren sterk gestegen is. Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven die de Bitcoin accepteren als wettig betaalmiddel. In Canada bestaat er zelfs al een pinautomaat waar je Bitcoins kunt 'pinnen'. Er komen uit deze pinmachine natuurlijk geen echte Bitcoins, maar een code waarmee de (gedeeltelijke) Bitcoin wordt bijgeschreven op het account (de wallet) van de klant. Er zijn verschillende grote bedrijven, zoals McDonalds, die er momenteel over nadenken ook Bitcoins te gaan accepteren.

De Bitcoin wallet
Omdat een Bitcoin digitaal is en je een Bitcoin dus niet in een normale portemonnee kunt doen, heb je een speciale digitale portemonnee nodig om je Bitcoins in te stoppen. Deze wordt de Bitcoin Wallet genoemd. De wallet is een stukje software met een unieke privé sleutel. De wallet is qua bruikbaarheid te vergelijken met een Facebook account. Je logt in en kunt dan Bitcoins versturen.

VorigeMet korting naar iEducate
VolgendeSchoolbesturen: ‘Aan claim 1,4 miljard valt niet te tornen’
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter