Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

De Auteursbond, die De Schoolschrijver voordraagt, beschrijft in hun Engelse motivatie de stichting als ‘a major innovation in the Dutch (and perhaps worldwide) landscape of promoting literacy and reading among children’. Daarnaast zegt de bond: ‘De Schoolschrijver focust vooral op kinderen met een taalachterstand. Ze gebruiken daarbij creatieve, nieuwe methodes die buiten het reguliere schoolcurriculum vallen. De Schoolschrijver ontwikkelt ook een digitaal platform, zodat nog meer scholen en kinderen van hun expertise kunnen profiteren.’

Kinderen taalsterk maken
Dat voor de prestigieuze prijs ook een organisatie is voorgedragen, is vrij uitzonderlijk. Maar De Schoolschrijver heeft dan ook een belangrijke missie: kinderen taalsterk maken en daarmee klaar voor de toekomst. Dat is hard nodig. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Bijna 14 procent van alle basisschoolleerlingen loopt het risico op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen.

Een echte schrijver in de klas
De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs, onder wie mede-genomineerde Gideon Samson, in om leerlingen enthousiast te maken voor de magie van taal. Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen lezen, waardoor taallessen een spannend avontuur worden. Leerlingen gaan niet alleen vooruit in taalvaardigheid, lezen en schrijven, ze worden ook beter in (zelf)reflectie en krijgen meer zelfvertrouwen.

In de geest van Astrid Lindgren
De Astrid Lindgren Memorial Award wordt jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Wie de Astrid Lindgren Memorial Award 2018 wint, wordt eind maart 2018 bekendgemaakt tijdens de Bologna Book Fair. Guus Kuijer ontving de prijs in 2012. Dit jaar ging de Award naar de Duitse auteur en illustrator Wolf Erlbruch.

VorigeNieuwe ronde toekenningen aansluiting mbo en arbeidsmarkt bekend
VolgendeOnderwijscongres iEducate!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter