Payroll betekent letterlijk 'loonlijst'. Payrolling houdt in dat u als docent juridisch gezien niet in dienst bent bij de school waar u actief bent, maar in dienst bent bij een zogenaamde payroller. De payroller neemt dan het administratieve werk over van de opdrachtgever. Daarnaast bent u juridisch gezien actief bij de payroller en wordt u verhuurd aan de school. De opdrachtgever betaalt de payroller hiervoor een vergoeding. Payrolling lijkt een interessante optie te worden voor zelfstandige docenten nu de overheid heeft aangekondigd strenger te gaan controleren op schijnzelfstandigheid met de invoering van de wet DBA.

Scholen huiverig om zelfstandige docenten aan te nemen
Scholen lijken de laatste tijd steeds terughoudender te worden in het aannemen van zelfstandige docenten. Veel scholen zien de zelfstandige docent zelfs als risico. Een verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat de overheid heeft aangegeven vanaf 2017 strenger te gaan controleren op schijnzelfstandigheid door middel van de invoering van de wet DBA. Van schijnzelfstandigheid is sprake wanneer een zelfstandig docent bij slechts één werkgever actief is. Dit wordt gezien als een verkapt dienstverband. Voor een school is het moeilijk te controleren of een zelfstandige docent meerdere klanten heeft of niet. Het is daarom voor een school aantrekkelijk de zelfstandige docent in dienst te nemen via een payroller. De school is dan immers niet meer juridisch aansprakelijk voor eventuele schijnzelfstandigheid. Op basis van een payroll constructie wordt de zelfstandige docent namelijk 'gehuurd' van de payroller. Zo kan een zelfstandig docent in een studentenstad als Groningen daar bij een payroller op de loonlijst geplaatst worden en vervolgens aan de slag gaan bij een of meerde scholen. Deze constructie is te vergelijken met die van een uitzendbureau.

Welke docenten op de payroll?
Payrolling is vooral interessant voor zelfstandige docenten. Dit kunnen bijvoorbeeld gastdocenten of invallers zijn. Doordat scholen huiveriger worden om een zelfstandig docent aan te nemen, neemt het aantal zelfstandige docenten die een opdracht ontvangen sterk af. Sinds de maatregelen in werking zijn getreden, zijn meer dan 27.500 zzp'ers hun werk verloren. Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group naar de effecten van de wetswijzigingen. Naar verwachting zullen nog veel meer zzp'ers werk verliezen in de komende maanden doordat de overheid heeft aangegeven voorlopig nog geen boetes uit te delen. Inmiddels zijn de opdrachten van meer dan 17.000 zzp'ers gered door deze onder te brengen bij een uitzendbureau of payroller.

VorigeHulp bij pesten in de klas
VolgendeVersterk de positie van de leraar vanuit het team
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter