De krant lezen met leerlingen

Het journaal is saai en de krant staat vol moeilijke woorden. Althans, dat denken veel leerlingen, maar als docent kun je die gedachten veranderen. Er zijn namelijk diverse actualiteitsprogramma’s op kinderen gericht. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk het Jeugdjournaal dat elke avond wordt uitgezonden en de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld op een makkelijke manier verteld. Het nieuws bijhouden is belangrijk voor de mensenkennis, maar ook algemene kennis. En daar kan school ook een grote rol bij spelen, door in het lesprogramma de actualiteit mee te nemen. Al wordt er aangeraden om ook thuis veel aandacht te besteden aan het nieuws, door bijvoorbeeld het genoemde Jeugdjournaal elke avond te kijken.

Woordenschat
Samen met leerlingen de krant lezen vergroot niet alleen hun kennis over de wereld, maar is ook goed voor de woordenschat en het leesvermogen. Dit kan een kwaliteitskrant zijn zoals de Volkskrant of NRC, maar voor velen is dit nog te hoog gegrepen. Een krant als het Algemeen Dagblad of De Telegraaf zijn al iets makkelijker te lezen. In elke krant staat het belangrijkste nieuws. Dit kan gelezen worden in groepjes, individueel of met de hele klas. Het voordeel van kranten lezen is dat er veel woorden worden gebruikt die nieuw zijn. Even aandacht besteden aan de betekenis of zelf laten uitvogelen wat het woord betekend naar aanleiding van de context, maakt het een leerzame manier van de woordenschat vergroten het leesvermogen verbeteren.

Voor kinderen is het namelijk lastige om op een goede manier hun woordenschat te vergroten. Dat kan met boeken lezen, maar vaak zien ze hier tegenop omdat ze een boek moeten uitlezen om het hele verhaal te kennen. Nieuwsartikelen zijn korter en sneller gedaan. Bovendien kun je dit elke dag doen met de leerlingen, waardoor ze telkens woordjes bij leren. Twee vliegen in een klap.

Kidsweek
Buiten alle kwaliteitskranten om zijn er ook dagbladen of weekbladen die zich specifiek op kinderen of jongeren richten. Een voorbeeld daarvan is Kidsweek, die je hier kunt bestellen. Een weekblad dat het meest urgente nieuws van de week op een simpele manier verwoord. Bovendien staan hier ook puzzeltjes, stripverhalen en spelletjes in die gericht zijn op het nieuws.Het is in dit weekblad meer dan alleen nieuws lezen. Een educatieve en spelende manier van de actualiteit binnen krijgen. Dat maakt het voor de leerlingen aantrekkelijker, want gewoon de krant lezen wordt al gauw als saai bestempeld.

Lesprogramma
De kinderkrant is voor basisscholen heel makkelijk te verkrijgen, waardoor het ideaal in het lesprogramma kan worden toegevoegd. ’s Morgens als begin van de dag met de hele klas de krant lezen, dat zoals eerder beschreven op diverse manieren kan worden uitgevoerd. Hier kunnen ook zelf spelletjes van worden gemaakt, denk aan het doorvertellen van het nieuwsverhaal. Een aantal leerlingen op de gang en een aantal leerlingen in de klas. Degene in de klas gaan het artikel uit de krant goed lezen en telkens wordt er iemand van de gang geroepen. Aan die persoon wordt het verhaal verteld. Hoe goed zal dat worden doorverteld? Zo zijn de kinderen actief bezig met het nieuws en wordt het steeds interessanter en leuker om de krant te lezen of het journaal te kijken. Dat is namelijk hoe je kinderen de aandacht trekt om iets leuk te vinden: het actief benaderen.

VorigeZonnepanelen op schooldaken
VolgendeWerknemers en ondernemers moeten zelf investeren in scholing
Reacties (1)
Gebruiker
sander ankerman
3-9-2016

Goedendag,

Dit brengt mij op leuke opdrachten voor de kranten uit het museum. Dit zijn kranten uit de periode 1940-45.

Laat een reactie achter