Voordelen van een studenten zorgverzekering

Iedere student vanaf 18 jaar die in Nederland woont, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als student moet je opeens op je geld gaan letten en je eigen maandelijkse lasten gaan betalen. Denk daarbij aan de huur, het eten, je telefoon maar ook je zorgverzekering. Dit zijn allemaal vaste lasten die je natuurlijk zo laag mogelijk wilt houden. Zorgverzekeraars spelen daar goed op in door speciale studenten zorgverzekeringen aan te bieden. Dit kan in de vorm van een collectieve verzekering zijn, of een individuele.

Studenten zorgverzekering
In de basisverzekering zitten dekkingen die voor iedereen en bij elke zorgverzekeraar gelijk zijn. Waar het verschil in de dekking zit, is wat voor een polis je hebt én of je een aanvullende verzekering neemt. De polis bepaalt eigenlijk waar je een vergoeding kan krijgen (welke zorgverlener). De aanvullende zorgverzekering kan je afsluiten als je vindt dat de basisverzekering nog niet genoeg dekt.

Bij die aanvullende verzekeringen zie je veel de zogenaamde studenten zorgverzekering opduiken. Zo is de aanvullende verzekering wat minder volgepropt, omdat studenten vaak gezond zijn en die extra zorg niet nodig zullen hebben. Wel zullen studenten vaker gebruik maken van de fysiotherapeut, en zal de zorgverzekering daar meer op gefocust worden. Daarnaast zijn er ook andere voordelen, denk bijvoorbeeld aan anticonceptie of medische zorg in het buitenland. Bovendien kan je de zorgverzekering vaak online afsluiten, een plek die voor studenten bekend terrein moet zijn.

Zorgtoeslag als student
Als student heb je ook recht op zorgtoeslag. Omdat een zorgverzekering toch best prijzig kan zijn, zeker als je geen vast inkomen hebt als student, bestaat er de zorgtoeslag. Dit is voor iedereen die een zorgverzekering heeft en daarbij een relatief laag inkomen. De hoogte hiervan is per jaar anders, maar zal vaak toch al gauw zo’n 75% van de kosten dekken.
De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. Het gros van de studenten zal een niet al te hoog inkomen hebben, waardoor zorgtoeslag gewoon aangevraagd kan worden als student zijnde. Mocht je in 2016 meer verdient hebben dan 27.012 euro, dan heb je geen recht op de zorgtoeslag. Ook dat bedrag is ieder jaar weer anders.

Collectieve zorgverzekering
Je kan dus een speciale zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar, maar als student kan je ook belang hebben bij een collectieve zorgverzekering. Omdat je je met een groep (het collectief) registreert als verzekerde bij dezelfde zorgverzekeraar, krijg je hier vaak korting op. Veel universiteiten, hogescholen en (studie)verenigingen bieden zo’n collectieve zorgverzekering voor de student aan. Wel blijft het altijd een verstandig idee om een eigen vergelijking uit te voeren. Een collectieve zorgverzekering hoeft namelijk niet de beste of goedkoopste keuze te zijn voor je. Je zorgverzekering vergelijken kan je ook gewoon makkelijk online doen, bijvoorbeeld via Vergelijkzorgverzekering2017.com.

VorigeSchoolleiders krijgen tijd voor masteropleiding
VolgendeGlasvezel op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter