Journalist Mark van Werf gaat op zijn 35e lesgeven op een basisschool, maar houdt het binnen twee jaar voor gezien. Het boek over zijn kortstondige carrièreswitch, Meester Mark draait door, was hét onderwijsboek 2014. Het maakte een storm aan reacties los, stond vier weken in de Bestseller 60 en beleefde vijf herdrukken (Zie voor alle recensies en reacties: www.meestermarkdraaitdoor.nl). Talloze leraren stortten hun hart uit. Ook zij worden gedwongen om toetsen eindeloos te analyseren en elke scheet van hun leerlingen in drievoud te notuleren. Dreigen ze allemaal te bezwijken, of fietsen er in het onderwijs ook nog mensen fluitend naar hun werk?

In zijn nieuwe boek Meester Mark vraagt door gaat de auteur langs bij tientallen leerkrachten van basis- en middelbare scholen die wél overleven in het onderwijs. Ze beschrijven wat hen dwars zit, maar laten vooral zien hoe zij de rompslomp succesvol te lijf gaan. Met veel humor vertellen de docenten hoe ze ontsnappen aan de vergadermanie, verantwoordingsdrift en inspectiestress; hoe ze brutale leerlingen onder de duim houden, onbeschofte ouders de mond snoeren en buitenstaanders de les lezen die denken dat leraren slechts ontspannen achterover leunen tot het alweer vakantie is. Samen geven ze antwoord op de vraag die leraren zich vaak vertwijfeld stellen: Hoe houd ik het hoofd in hemelsnaam boven water?

Auteur Mark van der Werf ging na de school voor journalistiek aan het werk bij de regionale krant Rijn en Gouwe. Daar speurde hij naar nieuwtjes in gemeenten die hij even op de kaart moest opzoeken: Reeuwijk en Vlist. Later werd hij verslaggever in Bodegraven en Alphen aan den Rijn. In 2005 stapte Mark over naar het Algemeen Dagblad. Eerst bracht hij een aantal jaren door op het Binnenhof, bij de parlementaire redactie. Daarna ging hij aan de slag op de redactie economie. Kabinetsformaties, vliegrampen, voetbalplaatjes, en '50 jaar frikadel'; noem een onderwerp, en Mark heeft er een stukje over getikt. In 2011 vond hij het mooi geweest en gooide hij het roer om. Mark werd leerkracht op een basisschool. Over die carrièreswitch gaat zijn eerste boek: Meester Mark draait door.

VorigeKamer verwerpt oproep onderwijsveld: Minder regels, maar niet voor méér scholen
VolgendeOnderwijsraad pleit voor versimpeling VMBO
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter