Het kabinet heeft op voorstel van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten om vmbo-scholen en mbo-instellingen meer mogelijkheden te geven om de aansluiting van vmbo naar mbo verder te verbeteren. Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van scholen en bedrijven om het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs meer te integreren.

Uitgangspunt is de overstap naar het mbo voor vmbo-leerlingen te verkleinen, door hen in één doorlopende leerlijn een vmbo-opleiding én mbo-opleiding te laten volgen. Vanaf de bovenbouw van het vmbo kan in drie jaar tijd een mbo-diploma niveau 2 worden gehaald. Vanaf schooljaar 2016-2017 kunnen instellingen ook een doorlopende leerroute van vmbo naar mbo-3 aanbieden (in aanvulling op de vakmanschaproute naar niveau 2). Ook kunnen instellingen een doorlopende leerlijn van vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg (tl/gl) naar mbo-4 aanbieden, dit is een verbreding van de technologieroute.

Het kabinet verwacht dat hierdoor meer jongeren een beroepsopleiding als een aantrekkelijker alternatief voor algemeen vormend onderwijs zullen zien.

VorigeHogeschool Leiden is eerste klimaatneutrale hogeschool van Nederland
VolgendeNieuwe regeling Lerarenbeurs; aanvragen tot 30 juni
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter