Duurzaamheidsorganisaties Fair Climate Fund en Stimular hebben Hogeschool Leiden vandaag uitgeroepen tot eerste klimaatneutrale hogeschool van Nederland tijdens de eerste Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs. Hogeschool Leiden kreeg het certificaat overhandigd door voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Klimaatneutraal Certificaat
Studenten van Hogeschool Leiden compenseren volledig de CO2-uitstoot door duurzaamheidsinitiatieven in ontwikkelingslanden op te zetten en te ondersteunen. Naast een financiële bijdrage door de hogeschool helpen studenten ook op locatie mee aan de realisatie van projecten. Bijvoorbeeld ‘Clean cooking stoves’ en andere projecten in Zuid-Afrika, Ethiopië en India, waar veel studenten stage lopen. Door studenten actief te betrekken bij duurzaamheidsinitiatieven, beoogt Hogeschool Leiden een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, voor nu en voor in de toekomst. Agnita Mur, lid van het College van Bestuur, mocht het certificaat in ontvangst nemen van voormalig premier Jan Peter Balkenende tijdens de eerste Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs. Deze dag bestond uit het Symposium Groene ICT en Duurzaamheid, in combinatie met de SustainaBul Experience.

Duurzaamheid in de genen
Hogeschool Leiden voert al jaren een actief beleid op het gebied van duurzaamheid, zowel binnen onderzoek en onderwijs als in de bedrijfsvoering. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid konden belangstellenden de duurzame ‘hoogtepunten’, zoals duurzame ledverlichting en een energiemonitor, bekijken tijdens de Green Tour. De afgelopen weken is een bewustzijnscampagne onder medewerkers en studenten van alle opleidingen gevoerd in de vorm van een Pop Up Green Office (een mobiel houten huisje). Een ‘groen’ kernteam, bestaande uit studenten van de hogeschool, interviewde diverse medewerkers en studenten over hun kijk op duurzaamheid. Ook kon iedereen verbetervoorstellen indienen via een digitale ideeënbus.

SustainaBul & Symposium
In het middagprogramma stond de uitreiking van de SustainaBul centraal. De SustainaBul is de ranking van de meest duurzame hogeschool of universiteit van Nederland. Naast het klimaatneutrale certificaat mocht Hogeschool Leiden dit jaar ook de zilveren SustainaBul in ontvangst nemen. Voor het eerst dit jaar werd door de organisatie van SustainaBul ook een prijs toegekend aan het Meest Iconische Project. Een deskundige vakjury, bestaande uit prinses Irene, de Leidse wethouder Frank de Wit en Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de NPO, bepaalde wie met de eer mocht strijken. Hogeschool Utrecht mocht deze prijs in ontvangst nemen voor het project 'One Stop Shop Atelier'. In de ochtend konden deelnemers tijdens het Symposium Groene ICT en Duurzaamheid diverse workshops en presentaties bijwonen en kennis uitwisselen. Het grootste duurzaamheidsevent van het hoger onderwijs was een gezamenlijk initiatief van Student voor Morgen en SurfSara, gehouden bij Hogeschool Leiden.

VorigeCBS: Meisjes soepeler door het onderwijs, meer jongens economisch zelfstandig
VolgendeKabinet verkleint overstap naar mbo voor vmbo-leerlingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter