Met de toetreding van Velsen en Geldrop-Mierlo is het aantal deelnemende gemeenten aan het leefbaarheidsproject De BeestenBende uitgegroeid naar tien. De BeestenBende is een wetenschappelijk onderbouwd project waarbij basisschoolkinderen daadwerkelijk in actie komen om de leefbaarheid van hun buurt te verbeteren. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat zij zo het milieubewustzijn en gedrag van zichzelf én dat van hun medebuurtbewoners verbeteren.

Echte helden
De kinderen van de BeestenBende gaan in hun gemeente regelmatig onder begeleiding van hun ouders de eigen wijk in om zwerfafval op te ruimen. Zo zorgen ze voor een schone en leefbare omgeving waar je met plezier kunt wonen.

Met hun knalgele hesjes en pet en de afvalknijper zijn de kinderen in hun buurt herkenbaar als echte helden. Als extra beloning voor de maandelijkse opruimacties nemen de kinderen deel aan speciaal voor hen georganiseerde BeestenBende evenementen en aan de jaarlijkse nationale Grote BeestenBende Dag in het Dolfinarium.

Wethouder Bal van Milieu en Groen- en Landschapsbeleid van Gemeente Velsen over de motivatie om De BeestenBende als tiende gemeente te omarmen: “In het kader van ons milieubeleid vinden we het belangrijk om onze inwoners van jongs af aan bewust te maken van zwerfafval. Immers, jong geleerd is oud gedaan.”
Wethouder Miranda Verdouw van Milieu van Geldrop-Mierlo over het project: “De BeestenBende is een wetenschappelijk bewezen concept waarbij kinderen daadwerkelijk in actie komen en een positieve invloed hebben op de leefbaarheid in de gemeente. Zo laten we zien dat Geldrop-Mierlo met recht een plek met hart is.”

Tien jaar, tien gemeenten
De BeestenBende bestaat inmiddels tien jaar met in totaal al meer dan 8.000 deelnemende schoolkinderen, en is in tien Nederlandse gemeenten actief: Cuijk, Doetinchem, Geldrop-Mierlo, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Middelburg-Vlissingen, Oss en Velsen, Wijchen en Winterswijk. De BeestenBende is door het SBS-programma ‘Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de tien beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

Meer informatie zie www.mijnbeestenbende.nl.

VorigeCursus ‘Leer het heelal begrijpen’
VolgendePlan gepresenteerd voor meer maatwerk in het onderwijs met ICT
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter