Dit schoolseizoen organiseert Stichting Lezen voor de vijfde keer De Weddenschap, dé leescampagne voor vmbo en mbo. De Weddenschap start op maandag 12 oktober. Bij De Weddenschap dagen drie bekende Nederlanders leerlingen uit in zes maanden tijd drie boeken te lezen. Dat doen zij zelf ook. Wie de opdracht volbrengt maakt kans op een van de schitterende prijzen.

Feestelijke aftrap door BN'ers
Dit jaar trappen Jasper Gottlieb (acteur van o.a. Spangas), Teske de Schepper (vlogger/blogger op YouTube en Teske.nl )en zanger, rapper en producer Brownie Dutch De Weddenschap feestelijk af. Samen met vmbo-klassen in Amersfoort, Almere en Leiden zetten zij hun handtekening onder het Weddenschapscontract. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om het einddoel te halen. Behalve de rol van uitdager vervullen de BN’ers ook de rol van leescoach. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken.

Wie is waar en wanneer?
Jasper Gottlieb trapt af op het Vakcollege Amersfoort (maandag 12 oktober), Teske met leerlingen van het Da Vinci College in Leiden (dinsdag 13 oktober) en Brownie met leerlingen van het Buitenhoutcollege in Almere (woensdag 14 oktober).

Lustrum
De Weddenschap viert dit seizoen haar eerste lustrum. In de vier voorgaande jaren deed een groeiend aantal leerlingen mee. Afgelopen seizoen telde de campagne 3.500 deelnemers. Komend jaar worden er weer meer lezers verwacht. De Weddenschap is een laagdrempelige campagne waarbij leerlingen alle boeken mogen lezen die ze willen, mits in de Nederlandse taal en passend bij de leeftijd.

Onderzoek
Voor veel leerlingen in het vmbo en mbo is lezen geen vanzelfsprekendheid. Ze vinden het niet leuk, kunnen het niet goed genoeg of weten gewoon niet welke boeken leuk zijn. Juist deze aarzelende lezers hebben veel baat bij regelmatig lezen. Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid krijgt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en draagt bij aan het succes op school.

Aanmelden voor feestelijke aftrap
Als u een van de aftrappen van De Weddenschap wilt bijwonen, dan kan dat. Het gaat om de volgende tijden en plaatsen:

Jasper Gottlieb 12 oktober 10.30-11.30 uur, Vakcollege Amersfoort, Amersfoort

Teske de Schepper 13 oktober 10.15-11.15 uur, Bibliotheek Plus Centrum voor Kunst en Cultuur, Leiden

Brownie Dutch 14 oktober 9.30-10.30 uur, Buitenhoutcollege, Almere

VorigeDekker roept op te reageren op advies Platform Onderwijs2032
VolgendePeilingsonderzoeken in groep 8 komen eraan
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter