In Den Haag zijn tijdens de Kinderboekenparade de winnaars bekendgemaakt van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

In de categorie 6 tot en met 9 jaar kreeg Elvis Watt, miljonair van Manon Sikkel de meeste stemmen. De 10- tot en met 12-jarigen kozen 100% Coco. Dagboek van een modeblogger van Niki Smit als hun favoriete boek.

30.000 kinderen brachten hun stem uit. De Nederlandse Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in Nederland.

Volgens de jury is Elvis Watt, miljonair een erg goed boek omdat je ziet wat geld met iemand doet. Veel hebben is prettig, maar je koopt er geen vriendschappen mee, is de boodschap.

100% Coco vindt de jury voor veel meisjes heel herkenbaar, omdat het over mode gaat. Maar de jongens die dit boek tot het laatst hadden laten liggen, vonden toch ook dat het over meer dan alleen kleding en uiterlijk gaat. Een mooie tekst vonden ze: "Wees jezelf, er zijn genoeg anderen."
De Pluim

De Kinderjury heeft nog een aparte afdeling, de Senaat, die het juryrapport samenstelt en jaarlijks een eigen prijs uitdeelt: de Pluim. In de Senaat zijn kinderen uit alle provincies vertegenwoordigd. Dit orgaan had een iets andere voorkeur dan de Kinderjury.

Deze 6- tot en met 9-jarigen reikten de Pluim uit aan Dummie de mummie en de dans van de cobra van Tosca Menten. Hun iets oudere Senaatsleden vonden Stapelverliefd van Maren Stoffels het beste boek voor 10- tot en met 12-jarigen.
Prijswinnaars

Manon Sikkel won de afgelopen twee jaar de Prijs van de Kinderjury in de categorie 10 tot 12 jaar. Niki Smit was 6 keer genomineerd en heeft dit jaar voor het eerst de prijs gewonnen.

VorigeDekker wil geen verplichte begintoets en onderzoekt maat toegevoegde waarde
VolgendePassend onderwijs vraag om tijd en ruimte en geen extra regels
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter