Als het aan de scholieren ligt, krijgt de PVV de meeste zetels in het Europees Parlement. Zij krijgen 14,9% van de stemmen. Op de tweede plaats volgt nipt de Piratenpartij met 14,5%. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, die ProDemos vandaag bekendmaakte.

Uitslag Scholierenverkiezingen: PVV de grootste
De PVV komt bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met van 14,9% van de stemmen, op de voet gevolgd door de Piratenpartij (14,5%). ChristenUnie/SGP is, verrassend, de derde partij met 11,7%. Een school in Veenendaal heeft hier massaal op gestemd en door de lage opkomst weegt dit zwaar mee in de uitslag. Op plek vier staat D66 (11,1%).

In vergelijking met de Scholierenverkiezingen in 2009 is de Piratenpartij de grote winnaar. Zij gaan in één klap van 0 naar 14,5%. Veel partijen leveren tussen de 4 en 5% in: CDA, PvdA, GroenLinks en SP. De VVD blijft nagenoeg gelijk.

In totaal brachten 5970 jongeren van 35 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland, hun stem uit. Bij de bekendmaking van de uitslag gingen leerlingen van het Grotius College in Delft hierover in gesprek met kandidaat-Europarlementariërs.

Uitslagen
Op www.scholierenverkiezingen.nl zijn alle uitslagen te vinden. U vindt hier de totale uitslag, de uitslag per school en per gemeente. Ook alle uitslagen van eerdere scholierenverkiezingen zijn hier in te zien.

Over de Scholierenverkiezingen
De Scholierenverkiezingen zijn schaduwverkiezingen die worden gehouden op het voortgezet onderwijs en het mbo door heel Nederland. Dat gebeurt via www.scholierenverkiezingen.nl.

VorigeOnderwijstoptalentprijs 2014 van start
VolgendeNieuwe videosite Schooltv online
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter