Martijn Koek (44) uit Amstelveen is gekozen tot beste leraar Nederlands van Nederland. De verkiezing werd georganiseerd door het KRO-radioprogramma De Taalstaat (Radio 1) van Frits Spits. Koek kreeg de trofee en oorkonde zaterdagochtend overhandigd door minister Jet Bussemaker van OCW

De vakjury nomineerde drie leraren en Martijn Koek kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek. Martijn Koek is leraar Nederlands aan het Keizer Karel College in Amstelveen en al 18 jaar docent. Hij valt volgens zijn leerlingen op door zijn literatuuronderwijs, waarbij hij gebruikt maakt van zogenaamde mindmaps. Koek ziet zijn leerlingen als “individuen met hongerige hersenen”.

De verkiezing voor de beste leraar Nederlands is een samenwerking van De Taalstaat met het Genootschap Onze Taal, gesteund door de Onderwijscoöperatie en de sectie Nederlands van Levende Talen. Het gezamenlijke doel is om het vak leraar Nederlands extra glans te geven, en om inzicht te bieden in de ontwikkeling van het onderwijs in de Nederlandse taal in het voortgezet onderwijs.

De vakjury bestond uit Trudy Coenen (lerares Nederlands op het Montessori College Oost in Amsterdam en Leraar van het jaar 2010) en Peter- Arno Coppen (Hoogleraar Vakdidactiek van het Nederlands aan de Universiteit van Nijmegen en redacteur van Onze Taal). Zij nomineerden uit de aangebrachte docenten drie kandidaten waarop door het publiek kon werden gestemd

De Taalstaat is het enige taalprogramma op de Nederlandse radio en is vanaf januari dit jaar te beluisteren op Radio1, iedere zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Frits Spits presenteert het afwisselende magazine met nieuws en ontwikkelingen op taalgebied.