Op 19 april is het de Landelijke dag tegen Pesten. In het hele land wordt dan stilgestaan bij het voorkomen en aanpakken van pestgedrag. Vandaag, op 17 april, lanceert Pestweb een digitaal platform tegen Cyberpesten.

Pesten is ook in het primair onderwijs een veelbesproken thema. Hoewel vrijwel alle scholen een pestprotocol in hun sociale veiligheidsplan hebben opgenomen, worden zij vanaf 1 augustus 2015 verplicht een bewezen effectief antipestprogramma te gebruiken. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen, is begin april opengesteld voor consultatie. De PO-Raad heeft haar leden opgeroepen op het voorstel te reageren. Het wetsvoorstel vloeit voort uit een plan van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en Kinderombudsman Marc Dullaert dat zij in maart vorig jaar presenteerden.

Veiligheidsbeleid
De PO-Raad vindt het van groot belang dat pesten op school wordt voorkomen en aangepakt. Pesten is een ernstig probleem waartegen scholen - samen met ouders, leerlingen en andere stakeholders - maatregelen moeten treffen. Om dat te kunnen doen, moeten volgens de PO-Raad goede aanpakken beschikbaar zijn die scholen in hun veiligheidsbeleid kunnen integreren. Ook verdere ondersteuning voor schoolleiders en docenten kan bijdragen. Maar met een wet wordt volgens de PO-Raad pesten niet voorkomen.

Integrale aanpak
De PO-Raad en VO-raad hebben eerder al laten weten dat zij veel moeite hebben met de verplichting voor scholen om een erkend antipestprogramma te gebruiken. Het is goed dat het Nederlands Jeugdinstituut in kaart brengt welke anti-pestprogramma’s effectief zijn, maar aangezien slechts een erg beperkt aantal voldoet aan de gestelde criteria (theoretisch goed onderbouwd, empirisch adequaat onderbouwd en duidelijk beschreven randvoorwaarden), is het zeer de vraag of scholen een programma kunnen kiezen dat past bij de integrale aanpak en visie van de school op het gebied van sociale veiligheid. Alleen op die manier draagt zo’n programma bij aan de veiligheid op school.

Week tegen het pesten
Naast de Landelijke dag tegen Pesten, wordt jaarlijks ook de Week tegen pesten georganiseerd. Dit jaar duurt die van 22 tot en met 26 september. Het thema voor deze week is ‘Horen, zien en Speak Up’, het bespreekbaar maken van pesten. Scholen kunnen op de website van het Centrum School en Veiligheid een draaiboek vinden met stappen hoe ze zich nu alvast op die week kunnen voorbereiden.

Vorige‘Rol schoolleider essentieel’
VolgendeKinderen slaan vaker een klas over
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter