Studenten van de pabo haken vaker af

Eerstejaars studenten die op de pabo zitten haken vaker af. De percentages van pabostudenten die vorig schooljaar wisselden van studie of uitvielen liggen iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging van Hogescholen. Ruim 23 procent van de pabo-studenten wisselde na het eerste jaar van studie. Landelijk lag dat op 22,7 procent. Ook het percentage uitvallers ligt hoger bij de pabo’s: 15,4 procent haalde het eerste jaar niet tegenover 14,7 procent landelijk. In 2012 begonnen bijna 5500 studenten aan de lerarenopleiding basisonderwijs.

Verschil
Volgens de Vereniging van Hogescholen is er bovendien een groot verschil in uitval tussen pabostudenten met een havo-, vwo- of mbo-diploma. Mbo’ers vallen met 24 procent veel vaker uit dan havo of vwo-leerlingen. Oorzaak hiervoor is dat mbo’ers de verplichte reken- of taaltoets niet halen in het eerste jaar.

De Vereniging van Hogescholen opperde eerder dit jaar nog dat hogescholen de mogelijkheid moeten krijgen om ‘nee’ te zeggen tegen mbo-studenten, vanwege de hoge uitval. Die oproep vond geen gehoor bij de minister van Onderwijs en de Tweede Kamer, bleek op 12 maart tijdens een algemeen overleg.

Een weigering van mbo’ers ging ook AOb-bestuurder José Muijres, te ver. Wel moet er kritisch worden gekeken naar het uitvalpercentage. ‘Dat is duidelijk te mager’, zei Muijres destijds.

VorigeUniversitair 'diploma' voor slimmeriken uit 4 VWO
VolgendeSubsidie beschikbaar voor cultuuronderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter