De bezuiniging op het passend onderwijs van 50 miljoen euro uit het regeerakkoord is helemaal van tafel. Dat maakt minister Bussemaker (Onderwijs) volgens Haagse bronnen later vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Het wegvallen van de bezuinigingen is te danken aan het Herfstakkoord dat het kabinet sloot met D66, CU en SGP. In totaal wordt de komende jaren structureel ruim 800 miljoen meer uitgegeven aan onderwijs, onderzoek en de publieke omroep dan eerder begroot.

Vanaf volgend schooljaar begint het passend onderwijs, een grote hervorming die moet zorgen dat meer kinderen uit het speciaal onderwijs weer naar gewone scholen kunnen. Ze krijgen dan extra begeleiding in de klas. Onderwijzers maken zich hier grote zorgen over, omdat ze het nu al heel druk hebben in klassen van soms wel dertig leerlingen.

Om deze problemen beter aan te kunnen pakken, krijgen scholen ook extra geld om meer leraren en klasse-assistenten aan te nemen. Volgens insiders gaat het om in totaal ruim 150 miljoen euro volgend jaar, oplopend tot 175 miljoen in 2017 en 2018.

In het Herfstakkoord werd ook besloten dat schoolboeken gratis blijven en dat de publieke omroep niet 100 miljoen maar slechts 50 miljoen euro hoeft te bezuinigen, vanaf 2016.

VorigeDoe mee met Onderwijs Pioniers primair onderwijs
VolgendeStel belang leerling en niet rendement centraal bij overgangen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter