In de Volkskrant van woensdag kondigde Maurice de Hond aan dat binnenkort twee nieuwe iPadscholen de deuren zullen openen. De eerste van deze zogenoemde ‘Steve Jobs’ scholen gingen dit schooljaar van start. De Hond verwacht dat de teller de komende maanden oploopt tot twintig scholen.

Ook de PO-Raad ziet hoe moderne technologie en iPadscholen mogelijkheden kan scheppen om de individuele talenten van leerlingen extra te ontwikkelen. Niet voor niets is ICT en innovatie een belangrijk onderwerp In haar beleidsagenda.

De PO-Raad schreef eerder het volgende in een reactie op het fenomeen iPadscholen: De PO-Raad volgt de ontwikkeling van zogenoemde iPad-scholen met grote belangstelling. Ze vindt het belangrijk dat scholen zoveel mogelijk gebruik maken van ICT. Onderwijs moet immers in ontwikkeling blijven en zoveel mogelijk aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen. ICT draagt daaraan bij.

iPadscholen

In een artikel over iPadscholen (een idee van Maurice de Hond en zijn stichting Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT)) schreef de PO-Raad: Op deze scholen krijgt ieder kind een eigen tablet. Hier geen vaste lokalen en jaargroepen meer en ook de schoolvakanties zijn vrij om in te plannen. De school is open van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De leerkracht heeft er een andere rol gekregen. Op de Steve Jobs scholen krijgen leerlingen geen klassikale lessen, maar individuele coaching en persoonlijke leerplannen.

Vernoemd naar de oprichter van Apple gaan de Steve Jobs scholen uit van vertrouwen in de capaciteiten van de kinderen. De leerling krijgt meer verantwoordelijkheid over zijn eigen leerproces. De iPad en de potentieel grenzeloze hoeveelheid aan apps zijn hierbij de instrumenten.

Luiden deze pionierende scholen eindelijk die beloofde revolutie in? De Hond en O4NT geloven van wel. Volgens hem is het kantelpunt nu bereikt. De Hond: ,,Het onderwijs kan niet nog tien jaar verder op oude voet.’’

VorigeHandleiding Nieuwsservice verplichte literatuur op Fontys Hogeschool
VolgendeGratis informatiedag voor basisonderwijs in Rijksmuseum van Oudheden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter