Alle scholen in het basisonderwijs kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor een groen en rookvrij schoolplein, een zogenoemd Gezond Schoolplein. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) geeft aan het einde van de ochtend het officiële startsein daarvoor op basisschol De Piramide in Utrecht. Namens de PO-Raad is voorzitter Rinda den Besten daarbij aanwezig.

Uit de inschrijving worden 48 scholen geselecteerd. Zij krijgen de kans zo’n schoolplein te realiseren. Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

Naast basisscholen kunnen ook scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een aanvraag indienen. Eerder kregen al 22 scholen de kans om een Gezond Schoolplein te realiseren. Tot die scholen behoorden basisschool ’t Carillon uit Gouda, basisschool Cleijn Hasselt uit Tilburg en De Tandem uit IJsselstein.

Gezonde ontwikkeling van jongeren

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bundelen de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Jantje Beton, IVN en het RIVM Centrum Gezond Leven de krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van € 50.000 voor de inrichting en aanleg van het schoolplein. Daarnaast worden de scholen begeleid bij het:

* Ontwerp- en realisatieproces;
* Organiseren van beheer en onderhoud;
* Inzetten van gezonde activiteiten;
* Behalen van het vignet Gezonde School;
* Vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Zo wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleden zij een belangrijke voorbeeldfunctie en dragen de schoolpleinen bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk.

Gezonde schoolpleinen michiel wijnbergh

Fotografie: Michiel Wijnbergh

Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl en Gezonde Schoolpleinen

De PO-Raad, VO-raad en MBO Raad gaan via de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl voor Gezonde Scholen. Sport, bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor het presteren en welbevinden van de jeugd. Het onderwijs kan en wil daaraan een bijdrage leveren. Eén van de aspecten van de Gezonde School is de omgeving. Daarom werkt de Onderwijsagenda SBGL mee aan Gezonde Schoolpleinen. Gezonde Schoolpleinen zijn groen, uitdagend en rookvrij. Ze zijn een onderdeel van een ‘gezonde leeromgeving’ en leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en gezondheid van de jeugd.

VorigeAfname eindtoets in schooljaar 2014-2015 voor alle basisscholen verplicht
VolgendeVragen over seksualiteit in Week van de Lentekriebels
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter