Honderden kleine scholen kunnen open blijven. Het kabinet gaat hun toeslag toch niet schrappen. Dat is een afspraak die de ChristenUnie, SGP en D66 met het kabinet heeft gemaakt.

Fractieleider Arie Slob heeft het met de steun van de SGP voor elkaar gekregen. De christelijke partijen vreesden dat door de kabinetsmaatregel veel kleine scholen in kleine dorpen zouden verdwijnen of gedwongen zouden moeten fuseren.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wilde de toeslag vanaf 2016 overhevelen van de kleine scholen naar gemeenten en provincies. Die zouden het geld dan moeten gebruiken om samenwerking en fusies te stimuleren. Er zijn 2400 scholen met minder dan 145 leerlingen.

'Het kabinet en de vijf partijen delen de aanpak dat de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs ook in gebieden met krimp gegarandeerd moet blijven', laat Dekker weten. Wel moeten scholen hierop inspelen. 'Als je niets doet kwijnen scholen weg en vallen ze lukraak om.'

Volgens Slob is verder afgesproken dat scholen die vrijwillig sluiten door bijvoorbeeld op te gaan in een andere school, hun toeslag niet kwijtraken. Die mag dan worden gebruikt voor de eigen scholengroep of voor de regio waartoe de school behoort, zei hij tegen het Radio 1 Journaal.

'Haken en ogen'

Christelijke scholen zijn blij met de afspraak. 'Aan elk alternatief zaten heel veel haken en ogen en bovendien duurde het allemaal erg lang voor er duidelijkheid kwam, waardoor er veel onzekerheid was bij scholen', zegt voorzitter Wim Kuiper van de Besturenraad, de vereniging van christelijke scholen in Nederland. Volgens Kuiper draagt de kleinescholentoeslag bij aan behoud en diversiteit en leefbaarheid. Ook is hij tevreden dat ook bij een fusie tussen scholen de toeslag behouden blijft. 'Geld mag geen grote belemmering zijn voor scholen om niet samen te werken', aldus de voorzitter.

Ook de PO-raad, de sectororganisatie voor primair onderwijs, reageerde zaterdag positief op het nieuws dat samenwerkende scholen hun toeslag behouden. 'Als kleine school heb je het moeilijk omdat je niet flexibel bent. Als bijvoorbeeld een leraar ziek wordt, valt een kwart van het team weg. Het is positief dat scholen de mogelijkheid hebben om samen te werken zonder dat de financiering wegvalt', aldus een woordvoerder van de PO-raad.

Vorige'Nederlandse iPad-scholen zullen ook in buitenland verschijnen'
VolgendeAl meer dan 5000 scholen ingeschreven voor Koningsspelen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter