Veel docenten denken dat het nieuwe anti-pestbeleid van staatssecretaris Dekker niet zal leiden tot een structurele afname van pesten op hun school. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 300 docenten die werkzaam zijn in het voorgezet onderwijs.
Vorige maand maakte staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) afspraken met de VO-raad en PO-raad om pesten aan te pakken. Volgens deze afspraken staat het scholen vrij om zelf te bepalen hoe ze pesten aanpakken, als maar kan worden aangetoond dat de aanpak werkt.

Aanspreekpunt
Acht op de tien ondervraagde docenten (79%) staan achter deze afspraken, voornamelijk omdat de staatssecretaris de scholen vrij laat in hun aanpak. Toch denkt slechts één op de vijf (19%) dat de afspraken zullen leiden tot een structurele afname van pesten op hun school. Voornamelijk, zo geven de docenten aan, omdat het plan weinig verandert aan de praktijk. Een concrete afspraak uit het plan is een aanspreekpunt voor gepeste leerlingen. Volgens een ruime meerderheid (78%) is zo’n aanspreekpunt er al op hun school.

Bijscholing
De helft van de docenten uit het onderzoek (48%) twijfelt er aan of zij zelf over voldoende kennis en handvatten beschikken om pesten aan te pakken. Een even grote groep (48%) heeft veel behoefte aan bijscholing op dit vlak. Slechts vier op de tien ondervraagde docenten (42%) kennen de inhoud van het pestprotocol op hun school.

Oplossing
Docenten leggen de oplossing van pesten bij de klas. Zij denken dat het opstellen van gedragsregels de meest effectieve methode is om pesten op school te verminderen. EenVandaag ondervroeg met Scholieren.com ook jongeren. Zij denken juist dat de docent de oplossing in handen heeft: die moet strenger optreden als er wordt gepest.

Gepeste jongeren
Ruim 800 jongeren in het onderzoek gaven aan gepest te zijn. De meerderheid (71%) heeft dit op school gemeld. Veel van hen (60%) vinden dat school niet goed is omgegaan met hun melding; volgens 41 procent deed school vrijwel niets om het pesten te stoppen. Bij slechts 38 procent nam het pesten af na de melding.

Vanavond presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in EenVandaag.

Over dit onderzoek
Dit onderzoek bestaat uit twee delen: een online onderzoek onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel en een online onderzoek onder de leden van het 1V Jongerenpanel.
Aan het onderzoek deden 26.169 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 313 docenten die momenteel lesgeven in het voortgezet onderwijs. Daarnaast deden er 1430 jongeren uit het 1V Jongerenpanel mee, onder wie 827 gepeste jongeren.
Het onderzoek vond plaats van 23 t/m 30 oktober 2014.

VorigePartijen sluiten Green Deal voor duurzame schoolgebouwen en betere schoolprestaties
VolgendeStaatssecretaris wil experimenteren met meer vrijheid voor excellente scholen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter