Scholen stoten hun mavo- of vmbo-afdelingen af om aantrekkelijk te blijven voor witte leerlingen en vwo'ers. Dat zeggen deskundigen onder wie de voormalige rector van het Aloysius College in Den Haag, Rola Hulsbergen, tegen dagblad Trouw.

Allochtone leerlingen krijgen relatief vaker een vmbo-advies. Door het vmbo buiten de school te plaatsen, blijft een school makkelijker overwegend wit.

'Voor schoolbestuurders is dat een belangrijke overweging', zegt Hulsbergen. Volgens emeritus- hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers nemen scholen de maatregelen meestal pas als het 'te laat' is: 'de witte vlucht is op het vwo al gestart en ook de havo begint een kleurtje te krijgen.'

Ook Herman van de Werfhorst, UvA-hoogleraar sociologie, herkent het verhaal. Verkleurde scholen vechten allemaal tegen een voorkeur van vwo'ers voor witte scholen.

"Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden"

VorigeVerband bewegen en leerprestaties onderzocht
VolgendeVerbied energiedrank voor kinderen onder de 13 jaar
Reacties (2)
Gebruiker
Jos Scholtes
4-11-2014

De problemen rond verkleuring van scholen en witte vlucht heb ik vanuit mijn onderwijservaring in Utrecht in de praktijk voluit ervaren. Ik begrijp goed dat scholen dit nu willen voorkomen. De zwarte scholen in Utrecht hebben het helaas niet kunnen volhouden en zijn inmiddels opgeheven. Ik heb letterlijk gezien hoe elke ochtend witte leerlingen de stad uit fietsten naar de randgemeenten en scholen binnen de stad steeds "zwarter" werden. Geen goede ontwikkeling voor het onderwijs en zeker ook niet voor de leerlingen van welke kleur dan ook.

Gebruiker
John Bornemann
4-11-2014

... en het schooltenue wordt iets wits met een mooie puntmuts?

Laat een reactie achter