Scholen stoten hun mavo- of vmbo-afdelingen af om aantrekkelijk te blijven voor witte leerlingen en vwo'ers. Dat zeggen deskundigen onder wie de voormalige rector van het Aloysius College in Den Haag, Rola Hulsbergen, tegen dagblad Trouw.

Allochtone leerlingen krijgen relatief vaker een vmbo-advies. Door het vmbo buiten de school te plaatsen, blijft een school makkelijker overwegend wit.

'Voor schoolbestuurders is dat een belangrijke overweging', zegt Hulsbergen. Volgens emeritus- hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers nemen scholen de maatregelen meestal pas als het 'te laat' is: 'de witte vlucht is op het vwo al gestart en ook de havo begint een kleurtje te krijgen.'

Ook Herman van de Werfhorst, UvA-hoogleraar sociologie, herkent het verhaal. Verkleurde scholen vechten allemaal tegen een voorkeur van vwo'ers voor witte scholen.

"Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden"