Er is iets misgegaan bij het onderzoek van vakbond CNV naar pesten onder leraren. De conclusie dat een op de drie leraren wordt gepest blijkt niet de juiste. Dat bevestigt een woordvoerder van de onderwijsbond van het CNV een bericht van RTL Nieuws. Volgens het CNV ligt de fout bij het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

Vrijdagochtend werd gemeld dat een op de drie leraren (31 procent) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt gepest. Dat moet zijn: 31 procent van de ondervraagden geeft aan dat er bij hen op school leraren worden gepest. Dat geldt dus niet per se voor de ondervraagde zelf. Het pesten van leraren kan gebeuren door collega's, directie, leerlingen of ouders, maar daar is niet specifiek naar gevraagd.

Van de ondervraagden zegt 11 procent zelf te worden gepest door collega's. Dat gebeurt vaak op subtiele wijze, aldus het CNV, door roddelen, uitsluiten of het in twijfel trekken van deskundigheid. Het gezag van de leraar wordt het vaakst ondermijnd door leerlingen. Ze luisteren niet, gaan in discussie, komen te laat, klieren en geven een grote mond. Een klein deel van de ondervraagden zegt ook wel eens mikpunt te zijn van verbale of fysieke agressie, uitschelden en dreigementen.

De meeste scholen (86 procent) hebben een pestprotocol. Maar een klein deel daarvan (11 procent) vermeldt in dat stuk iets over het pesten van leraren.

VorigeInteractieve film over cyberpesten erkend
VolgendeKwaliteit vroeg-en voorschoolse educatie licht verbeterd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter