Alex Karlas, docent Biologie, Science en Algemene Natuur Wetenschappen aan het Fioretti College in Lisse is de winnaar van Het Gouden Oog 2014. Dit is de NTR Onderwijs Mediaprijs voor de beste lesvideo, die het afgelopen jaar door een leraar is gemaakt. Karlas maakte de winnende lesvideo over de stikstofkringloop samen met mediadocent Kim Schonewille.

De winnaar ontving maandagmiddag de award Het Gouden Oog én een digitale camera uit handen van de juryvoorzitter, internetdeskundige Danny Mekić. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het openingssymposium van de Nationale OnderwijsWeek in Groningen, Onderwijsstad 2014. Voor de prijs waren 39 filmpjes ingezonden.

De winnaars hebben volgens de jury een lesvideo gemaakt, die de kijker direct weet te pakken en die alle aanknopingspunten biedt om de stof te onthouden. Juryvoorzitter Danny Mekić: “Door het onderwerp te koppelen aan actuele milieuproblemen komt het écht tot leven. Het plezier in het vak van deze leraar spat van het scherm. Het filmpje zit goed in elkaar: er is sprake van een heldere opbouw met een wervelende start, een duidelijke uitleg en een afsluiting met een heuse cliffhanger. De jury zit al klaar voor deel 2, 3 én 4.”
Voor de jury moesten de inzendingen vooral didactisch goed in elkaar zitten en een meerwaarde opleveren voor de les. Maar belangrijk was ook de visualisatie van het onderwerp: een aansprekende presentatie en creativiteit telden zwaar mee. Andere genomineerden waren Bob Stel, docent biologie aan het Vathorst College in Amersfoort, en Rob van Bakel, docent natuurkunde aan het Tweede College Jozefmavo in Tilburg.

De vakjury
De vakjury bestond uit Maurice Lede, presentator van Het Klokhuis (NTR), Fleur Deuling, winnares van de TopTalent prijs 2013, onderwijs- en mediaexpert Matthijs Leendertse, Merel Gilsing, medewerker educatie bij Eye, en Annelotte Lutterman, voorzitter van het LAKS. Juryvoorzitter was internetexpert Danny Mekić.

Flippping the classroom
Evenals bij de eerste editie in 2013 stond Het Gouden Oog 2014 in het teken van flipping the classroom, dé trend binnen het onderwijs waarin steeds meer docenten de mogelijkheden van digitale media en video benutten. Doordat de stof zo ook buiten lesuren beschikbaar wordt gemaakt, blijft er meer tijd over voor persoonlijke begeleiding en verdieping in de klas.

De NTR heeft de Onderwijs Mediaprijs ingesteld, om het gebruik van video en digitale media in het onderwijs te stimuleren en om de kwaliteit daarvan te verhogen. De NTR wil hiermee een relevante rol spelen in de digitale ontwikkelingen binnen het onderwijs. Met de nieuwe videoportal Schooltv.nl heeft de NTR dit jaar ook zelf een grote innovatieve stap gezet. De portal biedt op trefwoord toegang tot duizenden educatieve clips, fragmenten en programma’s voor verschillende leeftijdsgroepen tot 18 jaar, voor gebruik op school én thuis.

VorigeVerhoging licentiekosten voor bekijken dvd’s onacceptabel
VolgendeWin een exemplaar van 'Meester Mark draait door'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter