Het consumentenprogramma Kassa van de VARA heeft VOS/ABB uitgenodigd om aanstaande zaterdagavond in te gaan op de vercommercialisering van de centrale eindtoets in groep 8 van de basisschool. Namens VOS/ABB zal Martin van den Bogaerdt hierop live in de uitzending een reactie geven.

De boodschap van VOS/ABB zal zijn dat ouders zich niet gek moeten laten maken door de centrale eindtoets in groep 8. Commerciële aanbieders van trainingsprogramma’s voor kinderen springen in een gat in de markt. Daar is op zich niets mis mee, maar VOS/ABB geeft het advies om altijd heel goed na te denken voordat dergelijke programma’s worden aangeschaft. Het risico bestaat dat leerlingen er extra stress door krijgen en dat is nergens voor nodig.

De centrale eindtoets dient als een second opinion. Het is een check om te zien of het individuele advies van de school voor vervolgonderwijs juist is. Door de aandacht die onder andere de media op het belang van de toets hebben gelegd, lijkt het ten onrechte alsof de eindtoets een soort eindexamen is geworden waarvoor leerlingen kunnen zakken. VOS/ABB vindt dit een slechte ontwikkeling.

VOS/ABB vindt bovendien dat de toetsscores niet mogen dienen als graadmeter van onderwijskwaliteit van scholen, zonder dat er naar meer criteria wordt gekeken dan waarop de gemiddelde toetsscores zijn gebaseerd. Het maken van scorelijstjes, waarop scholen in de media worden afgerekend, is een fnuikend voorbeeld van de manier waarop hiermee kan worden omgegaan.

Zo publiceerde RTL Nieuws in september een kwaliteitslijst op basis van de gemiddelde citoscores. Deze lijst rammelde aan alle kanten, wat bevestigd werd door professor Jaap Dronkers die door RTL was ingehuurd om de gegevens statistisch te interpreteren. Dronkers sprak zelf van ‘een suboptimaal resultaat’. Hij had besloten om RTL Nieuws te helpen, omdat het volgens hem anders een nog slechtere lijst zou zijn geworden.

Kassa roept ouders op te reageren als zij hun kind een citotraining (willen) laten volgen.

VorigeVerwarring over nieuwe normering toetsen leerlingvolgsysteem Cito
VolgendeOnderhandelingen CAO verlopen constructief
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter